Marrëveshja me FMN-në, Civici: Rezultate pozitive. Test mbetet viti 2017

20/10/2016 00:00

Për Ardian Civicin, marrëveshja trevjeçare e qeverisë me Fondin Monetar Ndërkombëtar ka arritur rezultate pozitive.

“Duke filluar nga fakti i ekzistencës së suficitit primar, nga rritja ekonomike në nivelin mbi 3 për qind. Realizimi i të ardhurave, megjithëse është nën shifrën e planifikuar, gjithsesi është më i lartë se një vit më parë”, deklaroi Civici.

Por, sipas tij, jo të gjitha objektivat janë arritur sipas parashikimeve fillestare.

“Problem mbetet borxhi publik, i cili duhej të fillonte që në vitin 2015 të ulej. Në të vërtetë është në stanjacion dhe në disa raste ka edhe tendenca rritjeje. E njëkohësisht inflacioni, i cili do të kërkojë më shumë se një vit që të rikthehet në segmentin 2 deri në 4 për qind”, shtoi më tej Civici.

Misioni i FMN-së ka mbërritur këtë të enjte në Tiranë për të diskutuar buxhetin e vitit 2017, i cili përkon me zgjedhjet.

“Historia 25-vjeçare e tranzicionit shqiptar ka treguar që buxhetet e viteve elektorale kanë qenë gjithnjë buxhete me shumë elementë populistë brenda”, deklaroi në vijim Civici.

Qeveria ka lajmëruar rritjen e pagave dhe pensioneve, ndërkohë që shkurti i vitit 2017 shënon edhe fundin e marrëveshjes me FMN-në, duke ngritur pyetjen se çfarë do të ndodhë më pas?

“Për të parë nëse Shqipëria ka nevojë edhe për një 4-vjeçar kontroll nga FMN-ja, apo siç ka ndodhur edhe në vitin 2008, mund të kalojmë në statusin e artikullit 4, pra marrëdhënie konsultuese dhe rekomanduese me FMN-në”, përfundoi Civici.

Top Channel