Kontrollet policore në Australi ndezin fushatën

21/05/2016 00:00

Fushata e zjarrtw elektorale në Australi u la në hije nga operacionet policore ndaj opozitës laburiste pas dyshimeve për informacione sekrete që tregojnë shpenzime të mëdha në rrjetin informatik të vendit, duke ngritur shqetësimin për abuzim me pushtetin.

Partia Laburiste vuri në dyshim kohën e zgjedhur për aksionet e policisë dhe gjithashtu la të kuptohet se mbase qeveria i kishte bërë presion asaj. Por, kryeministri Malkolm Turnbull dhe kreu i policisë federale australiane Andrew Colvin i hodhën poshtë këto dyshime.

Kontrollet e policisw në disa banesa të eksponentëve të opozitës e kanë ndezur edhe më shumë fushatën elektorale të zgjedhjeve të 2 korrikut, të cilat sondazhet tregojnë se do të jenë shumë të luftuara. Për sa i takon kontrollove, policia ndërhyri pas daljes në media të raporteve sekrete të Rrjetit Kombëtar të Komunikimeve.

Kur laburistët ishin në pushtet, u miratua një plan prej 38 miliard dollarësh australianë për të lidhur 93% të vendit me fibra optike. Por, në raportet sekrete sugjerohet se kostot janë tejkaluar shumë dhe kohët janë zgjatur tej mase, duke ngritur shqetësimin për abuzim pushteti nga qeveria.

Mediat australiane thanë se ndërhyrja e policisë ndaj opozitës u bë për të zbuluar origjinën e këtyre raporteve sekrete si dhe  mënyrën se si janë siguruar apo përdorur nga opozita. Por edhe për të verifikuar të dhënat që përmbahen në to. Autoritetet australiane thanë se nuk ka pasur asnjë ndërhyje ndaj policisë, e cila vepron plotësisht në mënyrë të pavarur, ndërsa kryeministri Turnbull kritikoi ashpër opozitën që vuri në dyshim ndershmërinë e policisë.

Top Channel