Danimarka, drejt OK-it për statusin

26/05/2014 00:00

Danimarka duket se do të shkojë drejt një vote pro për statusin kandidat të Shqipërisë më 27 qershor. Të paktën të tilla duken sinjalet e këtij vendi, një prej pesë shteteve që hezituan vendimmarrjen në Këshillin e BE-së në dhjetor.

Ministri i Jashtëm Ditmir Bushati përfundoi vizitën në Kopenhagen, ku takimin e parë e pati me homologun danez Martin Lidegaard, takim që përkon me 44-vjetorin e vendosjes së marrëdhënieve diplomatike dypalëshe.

Ministri Lidegaard siguroi homologun shqiptar për mbështetjen e vazhdueshme të Danimarkës në procesin e integrimit të Shqipërisë në Bashkimin Evropian.

Kjo, pasi shefi i diplomacisë shqiptare nënvizoi se integrimi i Shqipërisë në BE mbetet një prioritet madhor që gëzon një mbështetje të gjerë nga shqiptarët dhe nga i gjithë spektri politik.

Lidergaard dhe Bushati ndanë së bashku mendimin se qeveria shqiptare ka dhënë dëshmi të qarta të vullnetit dhe angazhimit për përmbushjen e detyrimeve për marrjen e statusit të vendit kandidat, veçanërisht në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit. “Mbetem shpresëplotë tek mbështetja daneze në vendimin e qershorit”, deklaroi Bushati.

Ashtu si edhe në takime të tjera me homologët perëndimorë, Bushati mori vlerësimin maksimal për qëndrimin dhe reagimin në krizën ukrainase të Shqipërisë, që deri tani mbetet i vetmi vend në rajon i pozicionuar qartazi. Dy homologët janë ndalur edhe tek tema e ditës sot për Europën, zgjedhjet për Parlamentin Europian.

Rritja e përfaqësimit të euroskeptikëve në PE, e veçanërisht ekstremistët e së djathtës në Francë, janë komentuar me shqetësim në kontinetin e vjetër, ndërsa për vendet aspirante në BE, ku bën pjesë edhe Shqipëria, shqetësimi për rritjen e forcave anti-zgjerim është edhe më konkret.

Top Channel