Muze për Dom Simon Jubanin

10/01/2014 00:00

Mesha e pare në Shkodër është mbajtur në shtëpine e Dom Simon Jubanit, i
cili sapo doli nga burgu nisi aktivitetin fetar në mënyrë ilegale.

Shtepia eshte demtuar nga koha ndersa brenda saj mbart vlera te verteta historike. Ajo eshte kthyer ne nje muze per te cilin kujdeset ne menyre vullnetare Lula Malota, e cila shprehet se në banese ka nevoje te nderhyhet sa me pare per ta shpetuar  nga rrenimi

Dom Simon Jubani ka vuajtur 26 vite ne burgjet e regjimit komunist, pasi ka dale nga burgu ne vitin 1989 ai kete dhome e kthehu ne nje kishe te vogel ku mbante meshe per nje rreth te ngushte besimtaresh.

Me pas me 4 nentor te vitit 1991 ai do te  mbahet mend si kleriku qe mbajti meshen e pare ne Shqiperi ne varrezat katolike te qytetit te Shkodres dhe si kleriku qe mbajti fort te bashkuar bashkëjetesen mes besimeve fetare. Dom Simon Jubani nderroi jete ne vitin 2011 ne moshen 84-vjeçare duke lene pas vepren e tij te madhe dhe nje shtepi te vogel e kthyer tashme ne muze.

Top Channel