Përplasje Sarkozy-Cameron

24/10/2011 00:00

Ngërci i Euros po shkakton tensione edhe në rrafshin politik, cka u
reflektua qartë në përplasjen e kryeministrit britanik David Cameron me
presidentin francez, Nikolas Sarkozy.

Shefi i Elizese mendon se bisedimet e se merkures duhet te kufizohen vetem tek vendet qe e perdorin monedhen e perbashket. Cameron kembengul qe ne debat te jene te pranishem te gjithe lideret europiane, duke qene se ne nje menyre apo nje tjeter, kjo ceshtje e prek secilin prej tyre. Pas nje dite bisedimesh maratone ne Bruksel, presidenti i BE-se Herman van Rompuy deklaroi se vendet anetare do te eksplorojne mundesine e disa ndryshimeve te limituara.

“Na nevojitet nje barriere kunder infektimit, qe do te thote shtim i burimeve te mekanizmit europian te stabilitetit financiar. instrumentat e ketij mekanizmi duhet te jene me elastike. aktualisht, po merren ne konsiderate disa mundesi”, tha Herman van Rompuy.

Cameron pretendon garanci per mbrojtjen e interesave te Britanise ne rast se do te kete ndonje ndryshim. Tani te gjithe lideret europiane po pergatiten te marrin pjese ne takimin final te se merkures, qe fillimisht duhet te mblidhte vetem 17 shtetet perdoruese te euros.

Kjo nxiti reagimin e Sarkozise. “Me ka ardhur ne maje te hundes duke lexuar neper gazeta per keshillat qe zoti Cameron dhe kancelari i tij George Osborne i japin Eurozones,-eshte shprehur Sarkozy. – Boll na mesuat se cfare te bejme”.

Në samitin e BE-së në Bruksel u debatua për një paketë zgjidhjesh për stabilitetin e sistemit bankar dhe monetar në Bashkimin Evropian. Siç ishte kuptuar edhe më parë, samiti përfundoi pa rezultate konkrete.

Top Channel