Ligji për faljen e të dënuarve, votim pa konsensus

28/06/2010 15:35

Megjithëse u duk se nisi si nje ligj qe mund te votohej me konsensusin e mazhorances dhe opozites, ligj per faljen, ne baze te te cilit presidenti ushtron kompetencen e tij per faljen e te denuarve, nuk e kaloi proven e kompromisit te Partise Socialiste.

Deri kur erdhen ne kete pike kompromisi nuk dukej utopi ne kete situate te ndezur politike, vecanerisht, kur demokratet pranuan edhe disa amendamente te Partise Socialiste, perfshire detyrimin per presidentin, qe te mos ushtroje te drejten e faljes 3 muaj para dhe pas zgjedhjeve.

Por pika kyce qe u be shkak per mosdhenien e konsensusit nga opozita ishte neni 10 ku thuhej se presidenti ushtron te drejten e faljes me propozim te ministrit te Drejtesise. Sipas opozites ky formulim cenon kompetencen e presidentit dhe bie ndesh me Kushtetuten. Nje argumentim qe Partia Demokratike nuk e pranoi, pasi sipas saj Kushtetuta thote se presidenti e ushtron te drejten e faljes sipas ligjit.

Pas votimit kunder ne teresi te ndryshimeve ne ligjin e faljes Partia Socialiste do te shikoje mundesine per ta cuar ceshtjen ne Gjykaten Kushtetuese.

Por ky veprim ende nuk eshte i konfirmuar, pasi socialistet konfirmuan se do t’u duhet kohe per ta shqyrtuar ligjin ne teresi, pasi ai te jete zbardhur pas ndryshimeve te miratuara ne Komisionin e Ligjeve. Pas dy ditesh ne Komisionin e Ligjeve do te kete nje tjeter seance interesante, ku do te kalojne ne seance degjimore kandidatet e presidentit per anetare te Gjykates Kushtetuese.

Top Channel