Akademiket: Permbytjet, qeveria pergjegjese

20/01/2010 20:45

Permbytjet ne zonen e Shkodres erdhen edhe si pasoje e shperberjes se instituteve kerkimore te Akademise se Shkencave.

Ish-sekretari i pergjithshem i Akademise se Shkencave, profesor doktor Eduart Sulstarova shprehet se ne 2007-en u kerkua me insistim qe institute te karakterit kombetar qe monitoronin ambientin, si ai i hidrometeorologjise, sizmologjise dhe ai i fizikes berthamore, te mos shperbeheshin.

“Edhe instituti i hidrometeorologjise qe u shperbe u be gabim, sepse monitoronte ne kohe reale rrjedhjet e lumejve, reshjeve dhe bente nje prognoze. Keto monitorime nuk behen me. Nese ato do te ishin bere dhe nese do te ishte informuar qeveria per pasojat, besoj se nuk do te kishte ndodhur kjo permbytje”, shprehet Sulstarova.

Sipas tij, qendrat ekzistuese tashme, jo vetem qe nuk kane personel te mjaftueshem, por nuk kane as fonde per te kryer ekspedita.

Te dhenat e ketyre qendrave nuk vijne me ne kohe reale si dikur, por me poste dhe vetem pas nje muaji. Nese do te kishte informacion ne kohe reale, shton akademiku, nuk do te kishte ndodhur permbytja pasi prurjet e lumenjve kane qene me te vogla se mesatarja shumevjecare.

“Sasia e reshjeve ne basenin e Drinit dhe ne Shkoder ne pergjithesi ka qene nen mesataren shumevjecare. Nese kjo mesatare ne 63-shin ishte rreth 400 milimetra, kete here ishte rreth 200”, sakteson Sulstarova.

Ne vitin 2007 reformohet Akademia e Shkencave duke shperbere nje sere institutesh kerkimore te rendesishme, duke i kaluar ato prane universiteteve, gje e cila u kundershtua nga shume akademike te njohur.

Top Channel