BE, masa te reja kunder trafiqeve njerezore

19/10/2009 22:15

Bashkimi Europian organizoi nje konference mbi trafikun e qenieve njerezore me ministrat e Brendshem te vendeve te origjines dhe tranzitit per kete fenomen.

“Ne vendet e origjines, tranzitit dhe destinacionit, ekziston nje varesi e ndersjelle, qe ne duhet ta koordinojme per te luftuar dhe parandaluar ne menyre efektive trafikimin e qenieve njerezore”, ka deklaruar Beatrice Ask, ministre suedeze per Drejtesine.

Ndersa zevendespresidenti i KE, Jacques Barrot ka propozuar ashpersimin e masave ndaj trafikanteve te qenieve njerezore.

“Mbi trafikimin e qenieve njerezore, Komisioni ka propozuar perafrimin e akuzave me sanksionet penale. Ne duam qe kriminelet te gjykohen edhe ne qofte se shkeljet jane bere jashte vendit”, ka pohuar Barrot.

Programi i Stokholmit, sipas Komisionit, nenvizon mbrojtjen e viktimave duke i perjashtuar nga pergjegjesia penale, duke i dhene leje qendrimi ne vendet e BE-se, siguri, ndihme sociale dhe ne rast te kthimit vullnetar ne vendin e origjines, ndihme per t’u integruar ne shoqeri.

“Ne shpesh kemi kontrolle te rrepta per migrimin, cfare mund t’i shtyje njerezit drejt emigrimit te paligjshem, duke i lene ata te pambrojtur ndaj trafikanteve”, eshte shprehur William Lacy Seing, drejtor i pergjithshem i IOM-it.

Te vetmet te dhena alarmante qe Unioni ka mbi te ashtuquajturen skllaveri moderne ndaj femrave dhe femijve jane ato te Organizates Nderkombetare te Punesimit qe flasin per  2.5 milione viktima te trafikut te femijeve dhe grave cdo vit, nga te cilet 68 % rezultojne per shfrytezim seksual ndersa 32% per pune te detyruar.

Top Channel