Grate duhanpirese, vulnerabel ndaj semundjeve

23/05/2009 10:00

Per cdo cigare te konsumuar, grate paguajne cmim me te larte se burrat. Per shkaqe ende te panjohura, ato jane me te ekspozuara ndaj semundjeve, si psh. tumoret. Megjithate ndryshe nga burrat, grate kane me shume shanse per t’u sheruar.

Nje studim nderkombetar i prezantuar ne konferencen American Thoracic Society zhvilluar ne Kaliforni tregoi se grate kishin organe me te dobeta dhe ishin me te goditura nga semundje te ndryshme. 

Autoret, eksperte te Brigham and Women’s Hospital ne Boston dhe universitetin norvegjez te Bergen, kane thekuar se grate duket se e pesojne me keq se burrat, edhe nese konsumojne sasi te vogla duhani.

Ekspertet e konferences kane vezhguar 900 raste tumore ne mushkeri dhe kane konstatuar se shumica e tyre eshte regjistruar te grate te cilat kishin konsumuar duhan.

Top Channel