Racizmi, bojkotohet konferenca e OKB-se

19/04/2009 21:55

Pas Shteteve te Bashkuara te Amerikes, edhe disa vende te tjera paralajmeruan se do ta bojkotojne konferencen e OKB-se per racizmin qe do te mbahet gjate javes ne Gjeneve.

Italia, Suedia, Izraeli, Kanadaja, Australia dhe Holanda kane thene se nuk do te marrin pjese ne kete konference.

Shume vende evropiane druhen se konferenca e Gjeneves mund te shnderrohet ne nje arene mosmarreveshjesh do ta percanin OKB-ne mbi baza fetare dhe politike.

Komisioneri i larte i OKB-se per te drejtat e njeriut shprehu tronditje te thelle per bojkotin.

Me i ashper eshte reagimi, per terheqjen e Shteteve te Bashkuara te Amerikes, aq me teper tani qe kane nje president afro-amerikan.

Shqetesimi qe ngrene vendet qe nuk do te marrin pjese ka te beje kryesisht me Izraelin.

Ata nuk duan te jene ne nje salle ku mund te hidhen parrulla anti-semite, sic i tremben momentit kur do te flase presidenti iranian Ahmadinexhad.

Projektdeklarata qe do te miratohet ne fund te konferences po shkakton gjithashtu polemika.

Ajo permban nje paragraf qe ben fjale per ceshtjen e nxitjes se urrejtjes fetare.

Vendet myslimane duan qe ky paragraf te mbetet ne tekstin perfundimtar, ndersa disa vende perendimore, nder te cilat SHBA, e shohin ate si shkelje te lirise se fjales.

Top Channel