Pandemia në letërsi/ Zija Çela: Shkrimtari nuk është profet, është vizionar

02/04/2020 12:36

Thuhet që shkrimtarët janë parashikues. Shkrimtari e ka një vizion.

Në krijimtarinë e Zija Celës dhe në romanet e tij ka parashikime apokaliptike “las varresas” “apokalipsi sips shen tiranes”, etj, aty ka tragjedi që e vendosin përballë një sfide të madhe qenien njerëzore.

Si ka ardhur ky vizion?

“Ndonjëherë bëhen spekulime duke e quajtur shkrimtarin profet. Edhe shkenca ka përfituar nga parashikimet e letërsisë. Unë mendoj që shkrimtari dominohet nga vizione. Pandemia që ne po jetojmë është një provë e madhe për ti treguar njeriut sa është i vetmjaftueshëm. Sa mund të jetojë me potencën e shpirtit të vet. Ndodh që njeriu të jetë me njerëz dhe ndihet vetëm por ndodh që të jetë vetëm e të ndihet me njerëz. Duhet të ketë çaste që ta lënë telefonin njerëzit edhe në këto kohë. Në kohën e karantinës njeriu nuk duhet ta lërë trurin të mpihet”.

Për këto dhe më tepër ndiqni intervistën e përgatitur nga gazetarja Jetona Kocibelli.

Top Channel