Anëtari i Presidencës serbe Milorad Dodik ka bindjen se Bosnja dhe Hercegovina nuk do të ekzistojë pranverën e ardhshme nëse nuk kthehet në pozicionet e Dejtonit.

Ai gjithashtu tha se Republika Serbe është nisur drejt daljes nga Bosnje Hercegovina nga e cila sipas tij nuk ka kthim.

“Ne do ta bëjmë këtë dhe nuk do të ndalemi nga SHBA ose nga dikush tjetër, sepse besojmë se Marrëveshja e Dejtonit është prishur, kryesisht me ndërhyrjen e faktorit ndërkombëtar,” u tha Dodik gazetarëve në Sarajevën Lindore.

Ai tha se koha do të tregojë se sa serioze është Republika Serbe në këtë drejtim, duke deklaruar se ata kanë një zgjedhje midis dy opsioneve, njëra prej të cilave është të lejojë që ajo të zhduket në heshtje dhe të shkatërrohet përmes një pakoje “vdekjeprurëse” të bërë nga bashkësia ndërkombëtare dhe partitë boshnjake në Sarajevë.

“Në fazën e parë, ajo u realizua përmes Përfaqësuesit të Lartë dhe vendosjes së një rezolute, dhe tani ata po e bëjnë këtë përmes Gjykatës Kushtetuese, duke dashur ta mbrojnë atë me tregimin e sundimit të ligjit. Nëse do të ishte një rregull ligjor, tre të huaj dhe ambasada nuk do të vendosnin atje”, tha ai. Dodik.

Ai shtoi se ishte çështje tjetër që “Republika Srpska të bëjë atë që duhet të bëjë”.

“Unë dua që të gjithë në Republikën Serbe ta dinë – kemi ardhur deri te muri dhe ne tani duhet të vendosim nëse do të pranojmë që këto shkrepje të rreme të ambasadës amerikane dhe perëndimore të na mbajnë në tregimin e disa parimeve dhe në thelb dëmtojnë të drejtat tona, ose Republika Serbe duhet ta bëj atë që duhet”, tha Dodik.

Ai përsëriti se Republika Serbe nuk mund të besojë në “BeH”, transmeton KosovaPress.

“Nëse nuk ka marrëveshje që palët të largohen nga Gjykata Kushtetuese dhe ta vendosin atë në detyrë, si në të gjitha vendet e tj era, atëherë nuk ka asnjë BeH,” theksoi Dodik.

Top Channel