Të keni një tru më të madh s’do të thotë se posedoni memorie më të mirë

21/01/2020 20:10

Të kesh një tru më të madh nuk do të thotë të kesh një kujtesë më të mirë, sipas shkencëtarëve.

Studiuesit skanuan trurin e më shumë se 330 të rriturve dhe i detyruan të bëjnë teste mësimi dhe kujtese.

Ata zbuluan se ata me një hipokampus më të madh, një seksion i trurit i cili shërben si qendër e kujtesës, jo domosdo performuan më mirë në teste.

Hulumtimet e kaluara kanë treguar se hipokampusi zvogëlohet me moshën dhe mund të lidhet me humbjen e kujtesës te të moshuarit dhe njerëzit me sëmundjen e Alzheimerit.

Por ky studim zbuloi se, më saktësisht, ishte sasia e një lloji specifik të materies së bardhë – të quajtur materia e bardhë limbike – e cila diktonte se sa e mirë ishte kujtesa e dikujt, transmeton KosovaPress.

Këtë e demonstruan njerëzit me hipokampuse më të mëdha por materie të bardha më pak të paprekura që kanë kujtime më të këqija se ato me të kundërtën.

Një studim i vitit 2004 tregoi se madhësia e hipokampusit nuk është gjithmonë e lidhur me performancën e kujtesës te të moshuarit.

Por ky është studimi i parë që hedh dritë mbi arsyen, thanë studiuesit.

Andrew Bender pranë Universitetit Shtetëror të Michiganit, i cili është autori i studimit të ri, tha se gjetjet treguan nevojën për të parë lidhjen midis hipokampusit dhe pjesës tjetër të trurit kur shikohet rënia e kujtesës te të moshuarit.

Ai dhe kolegët e tij, të cilët përfshinë studiues nga Hungaria dhe Gjermania, shikuan lloje të ndryshme të skanimeve MRI në trurin e pjesëmarrësve.

Një skanim ishte për të zbuluar madhësinë e hipokampusit, ndërsa e dyta shqyrtoi materien e bardhë.

Ndryshe, hipokampusi është një pjesë e madhe e trurit të njerëzve dhe vertebrorëve të tjerë. Ndodhet në lobin e përkohshëm të trurit dhe përmban dy pjesë ndërlidhëse, të quajtura hipokampi.

Funksionet e tij kryesore përfshijnë mësimin dhe kujtesën njerëzore. Madje ka ndihmuar studiuesit të mësojnë se si funksionon memoria.

Top Channel