Giovannini në krye të Italisë? Të majtët po përpiqen të bëjnë një koalicion

23/08/2019 16:35

Pak pas shembjes së qeverisë populiste, kreu i Partisë Demokratike të qendrës së majtë në Itali, Nicola Zingaretti, i tha presidentit se do të tentonte arritjen e një marrëveshjeje me lëvizjen 5 Yjet.

Vendit i nevojitet një ekzekutiv i ri, i cili të shënojë një pikë kthese, që argumenti i tij, i shoqëruar ndërkohë edhe me kërkesa të shumta. Kreu ë shtetit Sergio Matarella kërkon një marrëveshje të shpejtë qeveritare, në të kundërt, Italia shkon në zgjedhje të reja, ashtu siç dëshiron Matteo Salvini.

Ideja e një koalicioni mes PD dhe 5 Yjeve është më e lakuara deri tani, dhe ekziston një kandidat që duket se mund t’i afrojë të dyja këto forca politike: ai është ish-ministri i punës në qeverinë Letta, Enrico Giovannini, njeriu që mund të kthehej në një kryeministër konsensual për demokratët e levizjen populiste. Giovannini ka shfaqur me kohë një lloj ndjeshmërie ndaj 5 yjeve.

Ndërkohë fakti që lideri i PD-së, Zingaretti deklaroi se një qeveri e re e mundshme e partisë së tij me lëvizjen e formuar nga Beppe Grillo mund të krijojë hapësirë të konsiderueshme për tema mjedisore, u pa menjëherë si shenjë e ndikimit të Giovannini-t, i cili sot duket se është kthyer në njërin prej emrave më të diskutuar për drejtimin e ekzekutivit të ri italian.

Ekonomisti 62-vjeçar, ekspert statistikash, i ka shumë përzemër subjekte të tilla; ishte pikërisht ai që e shoqëroi aktivisten e re pro-ambjentit, Greta Thunberg-un gjatë vizitës së saj në Romë. Partia Demokrate në Itali kërkon një kryeministër të ri për zëvendësimin e Giuseppe Contes-it që aktualisht po shërben si shef ekzekutivi në detyrë, ndërsa në mediat vendase nuk mungojnë as raportet se ndoshta qeverinë për herë të parë mund ta drejtojë edhe një grua.

Top Channel