“Nuk e kemi hapur fare këtë vit”, në një vendpushim malor pa borë të vërtetë, skijimi përballet me një zhdukje totale

28/02/2024 18:49

Vetëm një orë me makinë nga Roma, skiatorët vendas i kanë bërë malet Apenine shesh lojërash dimërore për dekada. Por këtë sezon, resortet duken më shumë si kodra me baltë. 

Në mes të një dimri jashtëzakonisht të ngrohtë, resortet si Campo Felice kanë një problem të madh: nuk ka borë. Dhe një thatësirë ​​e gjatë do të thotë se nuk ka ujë të mjaftueshëm për të bërë sasinë e borës artificiale të nevojshme për të lyer të bardha shpatet e saj.

Shkurti është në rrugën për të qenë më i ngrohti në histori për planetin, pas një viti të nxehtë rekord, pasi ndryshimet klimatike dhe El Niño u bashkuan për të krijuar një sezon të mjerueshëm skish në shumë pjesë të Hemisferës Veriore.

Humbja shkatërruese e borës ka goditur veçanërisht rëndë skijimin evropian, duke përfshirë Alpet dhe Dolomitet më të famshme në veri.

Kriza klimatike po i bën dimrat më të butë dhe më të shkurtër në shumë pjesë të botës, por Andrea Lallini, i cili drejton Campo Felice me vëllain e tij, tha se dimri nuk u shfaq fare këtë vit. Ka qenë më e keqja në 23 vitet që familja e tij ka drejtuar resortin. E gjithë bora që ata kanë është artificiale.

“Problemi këtë vit është se nuk ka pasur reshje, plus asnjëherë nuk është bërë ftohtë,” tha ai për CNN. “Duhet të kishim hapur në dhjetor, por nuk mundëm të bënim as borë deri në mes të janarit,” tha ai, duke shpjeguar se atëherë ishte shumë ngrohtë për të prodhuar borë.

Dhe me mungesën e shiut dhe valët rekord të të nxehtit, liqenet që normalisht sigurojnë ujë për borën artificiale janë tharëVendpushimi fjalë për fjalë po blen ujë këtë sezon për të ushqyer borën e tij, duke bërë armë.

Por Campo Felice nuk është aspak i vetmi që ndjen nxehtësinë. Në të gjitha vendpushimet e skive të Italisë, gati 90% përdorin borë artificiale deri në një farë mase, sipas Carlo Carmagnola, një ekspert bore me Météo France, i cili studion ndikimin e ndryshimit të klimës në vendpushimet e skive. Në Alpet Franceze, është 40%. Në Austri, është deri në 80%, tha ai.

“Këto nuk janë sisteme perfekte, në kuptimin që ju duhet të keni kushte mjaft të ulëta të temperaturave dhe lagështisë për të qenë në gjendje të prodhoni borë,” tha Carmagnola për CNN. “Dhe sot, një nga çështjet më të ndjeshme është disponueshmëria dhe aksesi në burimet ujore, e cila në disa lugina është tashmë e ndërlikuar, me konflikte në periudha specifike të sezonit midis bujqësisë, ujit të pijshëm dhe prodhimit të borës.

Top Channel