Tre kompanitë kryesore farmaceutike kineze, të cilat mbështeten nga bankat më të mëdha globale, po përdorin pjesë të kafshëve të rrezikuara në ilaçet e tyre, sipas një hetimi nga një grup ekspertësh për mbrojtjen e mjedisit.

Në një raport të bërë publike sot (e hënë 23 tetor 2023), Agjencia e Hetimeve Mjedisore në Mbretërinë e Bashkuar (EIA) tha se kishte gjetur 72 kompani të licencuara nga rregullatori kinez i drogës dhe ilaçeve, që përdornin pjesë të trupit të leopardëve dhe pangolinëve, dy specie që përballen me kërcënimin e zhdukjes.

Midis 72 firmave tyre janë tre gjigantë të listuar publikisht të mjekësisë tradicionale kineze (TCM): Beijing Tong Ren Tang, Tianjin Pharmaceutical dhe Jilin Aodong Medicine.

EIA tha se kishte gjetur të paktën nëntë “produkte të deklaruara se përmbajnë përbërës të nxjerrë nga trupi i leopardit dhe pangolinës” që ishin prodhime të këtyre firmave.

Disa nga kompanitë e identifikuara shesin gjithashtu produkte që përmbajnë pjesë të tigrave dhe rinocerontëve, gjë që do të kundërshtonte “qëndrimin e deklaruar të vetë Kinës se nuk lejon përdorimin e kockave të tigrit dhe bririt të rinocerontit në mjekësi,” tha organizata.

Ky është përdorim në një shkallë efektive industriale që vetëm mund t’i shtyjë këto specie gjithnjë e më pranë zhdukjes,” tha Avinash Basker, një specialist ligjor dhe politikash i VNM-së.

CNN ka kontaktuar me firmat farmaceutike, Tong Ren Tang, Tianjin Pharmaceutical dhe Jilin Aodong për koment.

Markat e tyre janë jashtëzakonisht të njohura në Kinë. Tong Ren Tang, e themeluar në vitin 1669, është një nga markat më të njohura të Kinës. Ajo e konsideron veten si ofruesin e vetëm të mjekësisë kineze për familjet mbretërore “për 188 vjet gjatë mbretërimit të tetë perandorëve” dhe që atëherë është rritur për t’u bërë prodhuesi më i madh në botë i TCM.

Ato gjithashtu kanë shtrirje të konsiderueshme ndërkombëtare dhe numërojnë gjithsej 62 banka dhe institucione financiare, thuhet në raport.

Top Channel