Rusia dhe Ukraina do të përballen para Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë

18/09/2023 09:14

Beteja ligjore e Ukrainës kundër Rusisë mbi akuzat për gjenocid të përdorura nga Moska për të justifikuar pushtimin e saj, po rifillon sot në gjykatën më të lartë të Kombeve të Bashkuara. 

Seancat dëgjimore në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë, e njohur gjithashtu si Gjykata e Fjalës, do të shohin Ukrainën të mbështetur nga një rekord prej 32 kombesh të tjera në një shfaqje të madhe mbështetjeje.

Kyiv e nisi rastin menjëherë pasi Rusia pushtoi Ukrainën vitin e kaluar, duke argumentuar se sulmi bazohej në akuza të rreme për akte gjenocidi në Luhansk dhe Donetsk.

Ajo kërkon që gjykata të urdhërojë Rusinë të ndalojë pushtimin e saj dhe të paguajë reparacione.

Ukraina e çoi çështjen në gjykatën me bazë në Hagë bazuar në Konventën e Gjenocidit të vitit 1948, të cilën Moska dhe Kievi e kanë ratifikuar.

Në një vendim të përkohshëm në mars 2022, gjykata urdhëroi Rusinë të ndalojë armiqësitë – një vendim ligjor i detyrueshëm që Moska e ka shkelur.

Seancat e kësaj jave pritet të shohin avokatët për Rusinë që argumentojnë se gjykata nuk ka juridiksion për të dëgjuar çështjen, ndërsa Ukraina do t’u bëjë thirrje gjyqtarëve të vazhdojnë përpara.

Një total prej 32 aleatësh të Ukrainës, përfshirë Kanadanë, Australinë dhe çdo vend anëtar të Bashkimit Evropian, përveç Hungarisë, do të bëjnë gjithashtu deklarata në mbështetje të argumenteve të saj ligjore.

SHBA-të kërkuan të marrin pjesë në anën e Ukrainës, por gjyqtarët e gjykatës e refuzuan kërkesën për një teknikë.

Top Channel