Google vendos t’u shesë të dhënat e hartave kompanive të paneleve diellore

29/08/2023 13:28

Google planifikon të licencojë grupe të reja të dhënash hartash për një sërë kompanish për t’i përdorur ndërsa ndërtojnë produkte rreth energjisë së rinovueshme dhe shpreson të fitojë deri në 100 milionë dollarë në vitin e parë, ka mësuar CNBC.

Sipas materialeve të rishikuara nga CNBC, kompania planifikon të shesë akses në API-të e reja (faqet e programimit të aplikacioneve) me informacion në lidhje me energjinë diellore dhe të erës dhe cilësinë e ajrit.

Ndër ofertat e reja do të jetë “Solar API”, i cili mund të përdoret nga instaluesit diellorë si “SunRun” dhe “Tesla Energy”, dhe dizajni diellor “Aurora Solar”, thuhej në listën e shembujve të klientëve të shqyrtuar nga CNBC.

Disa nga të dhënat nga “Solar API” do të vijnë nga një projekt pilot i fokusuar tek konsumatori i quajtur “Project Sunroof”, një kalkulator i kursimeve diellore që u lançua fillimisht në vitin 2015. Programi u lejon përdoruesve të fusin adresën e tyre dhe të marrin kostot e përllogaritura diellore, të tilla si kursimet në energjinë e tyre elektrike faturën dhe madhësinë e instalimit diellor që do të kenë nevojë. Ai gjithashtu ofron modelim 3D të kulmeve të ndërtesave dhe pemëve aty pranë bazuar në të dhënat e Google Maps.

Google planifikon të shesë akses API në të dhënat individuale të ndërtesave, si dhe të dhëna të grumbulluara për të gjitha ndërtesat në një qytet ose qark të caktuar, thuhet në një dokument. Kompania thotë se ka të dhëna për më shumë se 350 milionë ndërtesa, sipas dokumenteve, që është dukshëm më shumë se 60 milionë ndërtesat që renditi për “Projektin Sunroof” në 2017.

Një dokument i brendshëm vlerëson se API diellore e kompanisë do të gjenerojë midis 90 dhe 100 milionë dollarë të ardhura në vitin e parë pas lëshimit. Ekziston edhe mundësia e lidhjes me produktet e Google Cloud, sipas dokumenteve.

Top Channel