Financial Times: Fenomeni El Nino kërcënon rritje të reja çmimesh në tregjet globale të ushqimit

29/08/2023 11:20

Shfaqja e fenomenit periodik El Nino në Oqeanin Paqësor, pritet të shkaktojë presione të reja rritëse në çmimet e ushqimeve në muajt e ardhshëm, shkruan Financial Times.

Sipas këtij raporti, fenomeni meteorologjik pritet të rrisë ndjeshëm temperaturën në zonat prodhuese të Azisë dhe Amerikës Qendrore, në periudhën e ardhshme dhe të shkaktojë reshje të mëdha shiu në zonat e Amerikës së Jugut.

Ngjarjet e mëparshme të El Niño, veçanërisht në 2009-2010 dhe 2015-2016, kanë shkaktuar valë të zgjatura të nxehtit, thatësira dhe përmbytje të herëpashershme. E gjithë kjo kishte si pasojë probleme serioze në të korrat dhe rritje të mëvonshme të çmimeve të ushqimeve.

“Kërcënim” për kuletat shtëpiake

Sipas analizave të episodeve të kaluara nga Banka Qendrore Evropiane, një rritje me një gradë Celsius në temperaturë, çon në një rritje të çmimeve globale të ushqimeve me më shumë se 6% një vit pas fillimit të fenomenit.

“Kërcënimi” i El Niño për kuletat e familjeve në të gjithë botën shton një rrjetë rreziqesh, që tashmë ushtrojnë presione të forta inflacioniste mbi kostot e ushqimit.

Dy faktorët kryesorë prapa pasigurisë ushqimore globale, përveç El Niños, janë rënia e marrëveshjes për të eksportuar grurë ukrainas përmes Detit të Zi në korrik, me Rusinë që më pas bombardon depot, portet dhe tragetet në Detin e Zi dhe Danub dhe vendim i njëkohshëm për ndalimin ose kufizimin e ashpër të eksporteve të të gjitha varieteteve të orizit nga India, për të parandaluar rritjen e çmimit në tregun vendas.

Shqetësim në të gjithë zinxhirin e prodhimit dhe transportit

Duke qenë se Rusia, Ukraina dhe India kanë qenë historikisht tre nga eksportuesit më të mëdhenj në botë të drithërave, misrit, vajit dhe orizit, këto zhvillime kanë ngritur shqetësime serioze në të gjithë zinxhirin e prodhimit dhe transportit.

Veteranët e tregut theksojnë gjithashtu se ekziston rreziku i lëvizjes së kontejnerëve, që do të thotë se mungesa e qoftë edhe një malli si gruri mund të shkaktojë një rritje domino të çmimeve të orizit, duke qenë se ai është alternativa më e lehtë për shumë konsumatorë, veçanërisht në vendet në zhvillim.

Shqetësim shtesë është shkaktuar nga mundësia e kufizimit të eksporteve të sheqerit indian si pasojë e mungesës së ujit, të vërejtur në zonat e prodhimit muajt e fundit.

Indeksi Botëror i Ushqimit i OKB-së, i cili ka qenë në rënie pothuajse të vazhdueshme që nga vera e kaluar, u rrit me 1.5 pikë midis qershorit dhe korrikut.

Top Channel