Agjencia Federale paralajmëron ekonominë gjermane: Kujdes nga spiunët rusë!

29/08/2023 11:24

Kompanitë gjermane tani janë më të kërcënuara nga spiunazhi industrial për shkak të sanksioneve kundër Rusisë, paralajmëroi të martën Agjencia Federale Gjermane për Mbrojtjen e Kushtetutës, duke shpjeguar se embargoja ndaj kompanive ruse ka ndërprerë tendencat në zhvillimin e teknologjisë dhe inovacionit.

Pikërisht për shkak të një izolimi të tillë, është e mundur që të ketë më shumë përpjekje spiunazhi, veçanërisht nga ata të punësuar në sektorët ekonomikë dhe kërkimorë që lidhen me Rusinë, thekson BfV në raport. Punonjësit me nënshtetësi ruse janë veçanërisht të rrezikuar.

“Kontakti mund të jetë mjaft i pazakontë dhe të zgjasë një kohë të gjatë.”

Shanset për një lidhje të tillë shfaqen, për shembull, kur qytetarët rusë detyrohen të kontaktojnë përfaqësuesit diplomatikë të vendit të tyre.

“Ata gjithashtu mund të shtypin dhe të ushtrojnë presion ndaj të afërmve ose miqve në Rusi. Inteligjenca ruse në përgjithësi nuk përmbahet nga kërcënimet dhe shantazhet.”

Është gjithashtu e mundur që të dyja palët ndërluftuese kanë kontrolluar bazat e të dhënave për ata që kanë të bëjnë me Rusinë dhe kështu kanë gjetur objektiva për dezinformim dhe sabotim.

Me agresionin rus kundër Ukrainës, sulmet kibernetike dhe rekrutimi shkojnë paralelisht. Grupet kriminale në internet si “KILLNET” dhe “REvil” sulmojnë objektivat perëndimore. Në të njëjtën kohë, gjithnjë e më shumë rusë duan të vijnë në Gjermani, qofshin ata disidentë ose punonjës të kompanive perëndimore që pjesërisht ose plotësisht ndaluan së bëri biznes në Rusi.

Agjencia për Mbrojtjen e Kushtetutës rekomandoi që kompanitë dhe punonjësit të kujdesen për fjalëkalimet dhe të dhënat e biznesit dhe të kenë kujdes nga emailet e dyshimta. Kompanitë këshillohen të paralajmërojnë punonjësit e rinj që kanë nënshtetësi ruse për përpjekjet e shërbimeve sekrete për t’i kontaktuar ata.

Mos hezitoni të telefononi Agjencinë e Mbrojtjes së Kushtetutës kur dyshoni se një punonjës është objektivi i një hetimi apo punësimi nga shërbimet sekrete ruse”, thuhet në raport, “dhe kjo është veçanërisht e vërtetë kur ka një kërcënim specifik”.

Top Channel