Rubla ruse në pikën më kritike! Putin thirrje për vendosjen nën kontroll të inflacionit

22/08/2023 17:37

Udhëheqësi rus Vladimir Putin ka komentuar situatën ekonomike në vend, pas vendimit të jashtëzakonshëm të Bankës së Rusisë për të rritur normat me 350 pikë bazë në 12%. 

Putin paralajmëroi se rreziqet inflacioniste po rriteshin, pavarësisht se Banka Qendrore u përpoq ta trajtonte këtë çështje për muaj të tërë. Ai tha se paqëndrueshmëria në tregjet financiare kishte penguar vendimet e kompanive për investime dhe ishte diçka që duhej të vihej nën kontroll.

Qeveria dhe Banka Qendrore duhet të përdorin në mënyrë aktive instrumentet në dispozicion të tyre. Duhet punë, ndër të tjera, për kufizimin e kërkesës joproduktive, spekulative, kontrollin e daljeve të kapitalit, monitorimin e sjelljes së pjesëmarrësve kryesorë të tregut financiar,” tha Putin.

Megjithatë, rubla u forcua ndjeshëm javën e kaluar pasi arriti nivelin më të ulët afër 17-mujor prej 101.75 për dollar. Rritja e kostove ushtarake po mbështet rimëkëmbjen modeste ekonomike të Rusisë këtë vit me prodhim industrial më të lartë, megjithëse financat buxhetore janë shtyrë tashmë në deficit prej rreth 29 miliardë dollarësh.

Top Channel