Ornitologu bullgar: Ndryshimet klimatike do të kenë ndikim serioz në migrimin e shpendëve

21/08/2023 20:33

Dukuritë ekstreme, të cilat janë pasoja të ndryshimeve klimatike, do të kenë një ndikim shumë serioz në migrimin e shpendëve, thotë ornitologu bullgar Peter Yankov nga Qendra për Ruajtjen e Natyrës “Poda” pranë Shoqërisë Bullgare për Mbrojtjen e Zogjve (BSPB).

Ai shton se erërat e forta, temperaturat e larta, ftohjet e papritura të motit dhe shiu i pengojnë zogjtë të kryejnë fluturimet e tyre.

Sipas tij, këto dukuri më së shumti ndikojnë në fluturimin e lejlekëve, pelikanit dhe shpendëve grabitqarë.

“Këta zogj fluturojnë në mënyrë pasive, d.m.th. me krahë të palëvizshëm, duke përdorur rrjedhat e ngrohta të ajrit”, shpjegoi Yankov.

Ai dha shembullin e erërave të forta të fundit në bregun e Detit të Zi, të cilat i penguan lejlekët të fluturonin drejt jugut.

Ornitologu shpjegoi se shpërngulja e zogjve lidhet me gjatësinë e ditës.

“Shpërngulja e shpendëve ka filluar në fund të korrikut”, tha ai.

Ai theksoi se zogjtë priren të shmangin detin e hapur dhe kujtoi se një nga dy rrugët më të mëdha të migrimit në Evropë – Via Pontica – kalon përgjatë bregut perëndimor të Detit të Zi. Lejlekët, së bashku me disa lloje pulëbardhash, janë ndër zogjtë e parë që largohen nga Bullgaria.

Rrjedhat më intensive të lejlekëve të bardhë janë mbi Burgas, pasi ndodhet në pikën më perëndimore të Detit të Zi. Lejleku i bardhë fillon të fluturojë në fund të korrikut, me 90-95% të të gjithë popullsisë që niset në gusht. Deri në fund të shtatorit në Bullgari kanë mbetur shumë pak lejlek.

Rruga e Burgasit për në Afrikë përdoret nga lejlekët gjermanë dhe polakë. Yankov shtoi se në vitin 2022 një sinjal satelitor zbuloi se një lejlek i bardhë nga Rusia kishte kaluar gjithashtu nëpër Burgas.

Top Channel