Mbyllet një muaj para kohe afati për aplikim për subvencionimin e izolimit të shtëpive në Kosovë

20/08/2023 15:41

Afati për aplikim për subvencionimin e izolimit të kushtueshëm të shtëpive, është mbyllur pak më shumë se një muaj para kohe, për shkak të mijërave aplikimeve, tha sot Fondi i Kosovës për Efiçiencë të Energjisë (FKEE).

“Nga sot, aplikimi në platformën e-Kosova është mbyllur, ndërsa FKEE është në proces të shqyrtimit te aplikimeve te pranuara”, njoftoi Fondi më 25 gusht në një postim në Facebook.

Më 8 gusht, Qeveria e Kosovës e hapi thirrjen publike për aplikim për masa të efiçencës së energjisë për shtëpitë individuale të banimit.

Afati për aplikimin u caktua të ishte i hapur deri më 25 shtator 2023.

Por, Fondi tha se gjatë 13 ditëve i ka pranuar “mbi 2000 aplikime të cilat përmbushin buxhetin e paraparë për projektin ‘Zbatimi i Masave të Efiçiencës së Energjisë për Shtëpitë Individuale të Banimit’”.

Qeveria do t’i subvencionojë rreth 2.000 familje deri në 50 për qind të kostos së investimit, e kufizuar në shumën prej 5.500 eurosh.

Ky subvencion përfshin koston e izolimit të jashtëm të shtëpisë, ndërrimin e dritareve dhe të derës së hyrjes, si dhe izolimin e kulmit.

Për këtë projekt janë ndarë gjithsej 10 milionë euro.

Projekti mbështetet nga Bashkimi Evropian, në kuadër të programit IPA [Instrumenti i Para-anëtarësimit] – Pako për Mbështetjen e Energjisë, i aranzhuar nga Qeveria e Kosovës dhe i zbatuar nga FKEE.

Të dhënat e Agjencisë së Statistikave të Kosovës (ASK) tregojnë se indeksi i tërësishëm i kostos së ndërtimit ka pësuar rritje për 3.3 për qind në tremujorin e parë të vitit 2023, krahasuar me tremujorin e parë të vitit 2022.

Top Channel