Foto/ Firma amerikane do të ndërtojë qytetin “inteligjent” me 100,000 banorë

17/08/2023 17:26

Omani në Lindjen e Mesme ka zbuluar plane ambicioze për një qytet të ri “inteligjent” me 100,000 persona jashtë kryeqytetit të tij, Muscat.

I vendosur në 14.8 kilometra katrorë, plani i “Sulltan Haitham City” u nda me CNN nga firma amerikane e arkitekturës Skidmore, Owings & Merrill (SOM). Ai përfshin 20,000 shtëpi, si dhe një universitete, shkolla, objekte shëndetësore dhe xhami. Qyteti do të ndërtohet në një vend kryesisht të pazhvilluar në Al-Seeb, disa kilometra në perëndim të Muscat.

I quajtur Sulltan Haitham City, distrikti i ri do të sigurojë përfundimisht 20,000 shtëpi të reja.

Puna për projektin do të nisë vitin e ardhshëm dhe do të përfundojë në katër faza. Faza e parë, e cila zgjat deri në vitin 2030, do të zhvillojë qendrën e qytetit prej 5 kilometrash katrorë dhe gjashtë nga 19 lagjet e planifikuara. Faza përfundimtare nuk është planifikuar të përfundojë deri në vitin 2045.

Në një deklaratë për shtyp, SOM tha se projekti do të ofrojë “hapësira ​​publike, strehim me cilësi të lartë dhe të përballueshme dhe lëvizshmëri urbane inteligjente”.

Ndërsa nuk ka një përkufizim të pranuar universalisht për një “qytet inteligjent”, termi zakonisht përshkruan përdorimin e sensorëve, kamerave dhe pajisjeve të aktivizuara me internet, për të mbledhur dhe përdorur të dhëna nga mjedisi i ndërtuar. Ndërsa kritikët kanë ngritur shqetësime për privatësinë, shumë planifikues urban besojnë se të dhënat mund të ndihmojnë qytetet të ofrojnë shërbime publike më efektive dhe efikase, nga menaxhimi i trafikut deri te monitorimi i mjedisit.

 I vendosur në 14.8 kilometra katrorë (5.7 milje katrorë), distrikti do të jetë afërsisht i barabartë në madhësi me Beverly Hills.

Në një deklaratë, një nga bashkëpunëtorët e lartë të SOM, Bernhard Rettig, tha se “infrastruktura inteligjente” e Sulltan Haitham City do të përdoret për “monitorimin e faktorëve mjedisorë si cilësia e ajrit dhe menaxhimi i ujit”.

Planet përfshijnë gjithashtu një sistem të menaxhimit të trafikut që do të përdorë “të dhëna në kohë reale nga kamerat dhe sensorët e shpejtësisë” për të ridrejtuar automjetet dhe për të kontrolluar rrjedhën e trafikut, shtoi firma.

Zhvillimi i ri është pjesë e Oman Vision 2040, një nismë e udhëhequr nga shteti që synon – ndër të tjera – rritjen e përdorimit të burimeve të rinovueshme dhe reduktimin e varësisë së vendit nga nafta, e cila aktualisht përbën më shumë se gjysmën e të ardhurave të qeverisë .

SOM tha se masterplani i saj ishte projektuar për të “minimizuar” “gjurmën ekologjike” të distriktit, duke përmendur objektet e energjisë diellore, riciklimin e ujërave të zeza, infrastrukturën e automjeteve elektrike dhe impiantet e mbeturinave në energji. Arkitektët nuk mund të specifikonin se sa nga energjia e qarkut do të gjenerohej nga burimet e rinovueshme, por vunë në dukje objektivin mbarëkombëtar të Omanit për të prodhuar 30% të energjisë elektrike nga burimet e gjelbra deri në vitin 2030.

Omani zbulon planet për qytetin 'inteligjent' me 100,000 persona

Diku tjetër, një park do të vendoset në zemër të lagjes, i kompletuar me sheshe dhe “një rrjet të ndërlidhur hapësirash të hapura”. Parku do të krijohet përgjatë një lumi të thatë 7.5 kilometra të gjatë, i cili arkitektët thonë se do të përdoret për të kontrolluar dhe kapur ujërat e përmbytjeve në një rajon bregdetar të prirur ndaj përmbytjeve sezonale.

Në një deklaratë, Ministria e Strehimit dhe Planifikimit Urban të Omanit e përshkroi zhvillimin si “një zgjerim urban” të Muskatit. Distrikti i ri do të lidhet me kryeqytetin e Omanit, i cili ndodhet në majë të Gadishullit Arabik, nëpërmjet një sistemi tranziti masiv.

SOM është i njohur për ndërtesat duke përfshirë Burj Khalifa, rrokaqiellin më të lartë në botë, megjithëse ka projektuar gjithashtu masterplane urbane në vende duke përfshirë Canary Wharf të Londrës dhe Parkun Millennium në Çikago, ku është selia e firmës.

Top Channel