Raportoi hetimin e FBI-së, gjykata “presion” gazetares: Liria medias në rrezik!

03/08/2023 11:59

Një gjykatës federal dha vendimin e rrallë dhe alarmues këtë javë, e cila mund të ketë ndikime të rëndësishme për shtypin e lirë në Amerikë.

Gjyqtari Christopher Cooper, i Gjykatës së Qarkut të SHBA-së, nxori një vendim për të detyruar korrespondenten e lartë të CBS News Catherine Herridge të dëshmojë për të zbuluar identitetin e burimit që ajo përdori për një seri historish të vitit 2017 të botuara gjatë punës në Fox News.

Urdhri erdhi si rezultat i një padie të ngritur nga shkencëtareje kinezo-amerikane Yanping Chen kundër Byrosë Federale të Hetimit. Duke cituar dokumente të shqyrtuara nga Fox News, Herridge raportoi se Chen ishte subjekt i një hetimi federal kundërzbulimit.

Ajo ka pretenduar se autoritetet federale zbuluan në mënyrë të pahijshme informacione rreth saj, duke shkelur Aktin e Privatësisë.

Fox News dhe Herridge kanë luftuar në mënyrë të vazhdueshme me seanca gjyqësore pas denoncimit të shkencëtares. Pas vendimit të gjykatës duke argumentuar se Cooper duhet të anulojë thirrjet për shkak të mbrojtjeve që i janë dhënë shtypit.

Vendimi gjyqtarit ka alarmuar avokatët e shtypit, të cilët shqetësohen se mund të krijojë një situatë të frikshme që do të ndikojë në të gjithë median e lajmeve.

Rasti ka sjellë në vëmendje thirrjet që Kongresi të miratojë legjislacionin që ofron mbrojtje federale për gazetarët. Ligji do të ofronte garanci të rëndësishme për gazetarët, duke përfshirë parandalimin e qeverisë që të detyrojë gazetarët të zbulojnë burimet e tyre.

Top Channel