A është ky fundi i gazetarisë që njohim?! “BILD” shkurton 200 vende pune për t’i zëvendësuar me inteligjencën artificiale

22/06/2023 12:11

Tabloidi gjerman Bild po planifikon të shkurtojë qindra vende pune, me qëllim zëvendësimin e punonjësve me inteligjencën artificiale, për një të ardhme vetëm dixhitale.

Mediet ndërkombëtare raportojnë se gazeta “Bild”, e cila është pjesë e medias Axel Springer në Gjermani, po përgatitet për përdorimin e inteligjencës artificiale dhe për këtë arsye mund të shkurtojë rreth 20% të vendeve të punës.

Axel Springer, e cila boton gazetën ditore më të shitur në Gjermani, u tha punonjësve në një email të martën se gazeta do të shkurtonte gjashtë nga 18 botimet e saj rajonale dhe do të mbyllte dy të tretat e zyrave të saj rajonale. “Kompania planifikon të prodhojë gazetat rajonale të Bild dhe të menaxhojë reporterët e saj rajonalë nga Berlini në të ardhmen”- thuhej në emailin zyrtar.

Rolet e redaktorëve, redaktorëve të fotografive, korrigjuesve dhe punonjësve të tjerë të përfshirë në prodhimin e shtypur “nuk do të ekzistojnë më si sot”, tha botuesi në memon e tij, një kopje e së cilës u nda me CNN.

Sipas gazetës gjermane Frankfurter Allgemeine, rreth 200 punonjës mund të pushohen nga puna. Axel Springer nuk do të konfirmonte numrin e saktë të pushimeve nga puna për CNN, por tha se numri do të ishte në shifra “të ulëta treshifrore”. Bild aktualisht punëson rreth 1000 njerëz.

Njoftimi vjen tre muaj pasi Mathias Döpfner, shefi ekzekutiv i Axel Springer, paralajmëroi punonjësit se shkurtime “të rëndësishme” të vendeve të punës ishin në rrugë e sipër si pjesë e shtytjes së kompanisë për t’u bërë një botues thjesht dixhital, me AI që luan një rol të rëndësishëm.

Një zëdhënës i Bild tha për CNN se humbjet e vendeve të punës lidhur me ristrukturimin e gazetës nuk kishin “asnjë lidhje me përdorimin e AI” dhe se teknologjia do të përdoret për të mbështetur gazetarët në punën e tyre.

Përdorimi i AI krijon më shumë kohë dhe hapësirë ​​për krijimtarinë gazetareske për redaktorët dhe reporterët. Kudo që AI mbështet, një gazetar gjithmonë duhet të kontrollojë dhe kontrollojë rezultatin,” shtoi zëdhënësi.

Por në memorandumin drejtuar punonjësve të stafit 4 muaj më parë, Axel Springer tha se nga 1 janari 2024, strategjia e Grupit Axel Springer do të jetë “vetëm dixhitale” ose “së pari dixhitale, pastaj e printuar”.

Jemi duke filluar një ofensivë të qartë të AI, sepse e kemi të nevojshme për kalimin tonë vetëm në dixhital” dhe se shumica e pozicioneve të punës të përfshira në prodhimin e botimeve të shtypura ishin vunerable.

“Fatkeqësisht, ne gjithashtu duhet të ndahemi me kolegët që kanë detyra që zëvendësohen nga AI dhe/ose procese në botën dixhitale, ose që nuk janë në gjendje të gjejnë një vend për veten në këtë strukturë të re me aftësitë e tyre aktuale”- tha Axel Springer.

“AI së shpejti do të jetë në gjendje të marrë përsipër plotësisht paraqitjen e gazetës së shtypur”, shtoi kompania.

Top Channel