Sulmet në zemër tek adoleshentët po përhapen gjithnjë e më shumë, zbuloni shkaqet

10/06/2023 15:21

Incidenca e sulmeve në zemër tek të rinjtë ka qenë në rritje vitet e fundit.

Historikisht sulmet në zemër kanë prekur të moshuarit, por tani edhe adoleshentët nuk janë të imunizuar ndaj kësaj gjendje vdekjeprurëse. Kjo është një situatë shqetësuese që duhet trajtuar me rëndësi të madhe

Ndryshimet e stilit të jetesës dhe mungesa e aktivitetit fizik

Mënyra e jetesës së adoleshentëve sot është shumë e ndryshme nga ajo e prindërve të tyre. Me rritjen e teknologjisë, adoleshentët kalojnë kohë të konsiderueshme përpara pajisjeve elektronike si laptopët dhe telefonat inteligjentë. Kjo mënyrë jetese ka çuar në uljen e aktivitetit fizik, thelbësor për ruajtjen e shëndetit të mirë. Trupi i njeriut kërkon një sasi të caktuar lëvizjeje fizike për të mbrojtur mirëqenien. Kur mungon aktiviteti fizik, trupi përjeton stres të jashtëzakonshëm, i cili mund të çojë në sëmundje kardiovaskulare dhe sulme në zemër.

Zakonet e pashëndetshme të të ushqyerit

Ushqimet e shpejta kanë çuar në zakone jo të shëndetshme të të ngrënit tek adoleshentët. Të rinjtë sot zgjedhin shpesh alternativa të dëmshme në vend të ushqimeve të shëndetshme. Këtyre ushqimeve të shpejta u mungojnë lëndët ushqyese dhe proteinat thelbësore të nevojshme për funksionimin e duhur të trupit. Mungesa e lëndëve ushqyese thelbësore dobëson trupin nga brenda dhe ul imunitetin, duke e bërë atë më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve dhe infeksioneve. Zakonet ushqimore jo të shëndetshme të adoleshentëve mund të çojnë në sëmundje kardiovaskulare dhe sulme në zemër.

Pirja e duhanit

Pirja e duhanit dhe përdorimi i produkteve të duhanit janë bërë të njohura në mesin e të rinjve. Përdorimi i cigareve elektronike është bërë gjithashtu gjithnjë e më i zakonshëm. Këto produkte përmbajnë nikotinë, e cila dëmton trupin dhe mushkëritë, dhe toksina të tjera që mund të krijojnë bllokime në arterie dhe të çojnë në sulme në zemër dhe goditje në tru. Duhani dhe cigaret elektronike kanë kontribuar ndjeshëm në rritjen e sëmundjeve kardiovaskulare dhe sulmeve në zemër tek adoleshentët.

Kushtet paraekzistuese shëndetësore

Adoleshentët shpesh injorojnë kushtet para-ekzistuese shëndetësore dhe vetë-mjekohen në vend që të konsultohen me një mjek. Kjo mund të çojë në sëmundje më të rënda që shkaktojnë dëme të konsiderueshme në trup. Ilaçet e gabuara gjithashtu mund të dëmtojnë më tej trupin; prandaj, çdo gjendje shëndetësore para-ekzistuese mund të shkaktojë sëmundje kardiovaskulare dhe sulme në zemër.

Abuzimi i substancave ilegale

Abuzimi i substancave të paligjshme është bërë gjithnjë e më i aksesueshëm për të rinjtë, duke çuar në dëmtime të konsiderueshme si për mendjen ashtu edhe për trupin. Ky trend është rritur dhe adoleshentët po preken gjithnjë e më shumë prej tij. Përdorimi i substancave të paligjshme mund të shkaktojë dëmtim të zemrës, duke çuar në sëmundje kardiovaskulare dhe sulme në zemër.

Adoleshentët duhet të adoptojnë stile jetese më të shëndetshme, duke përfshirë stërvitjen e rregullt, një dietë të ekuilibruar dhe shmangien e substancave të dëmshme. Kujdesi dhe konsultimi i duhur mjekësor janë gjithashtu thelbësore për të parandaluar çdo çështje shëndetësore që të mos shkaktojë dëme të konsiderueshme në trup. Është e nevojshme të përhapet ndërgjegjësimi tek të rinjtë për rreziqet e një stili jetese jo të shëndetshëm, abuzimi me duhanin dhe substancat, si dhe parandalimi i sëmundjeve kardiovaskulare dhe sulmeve në zemër.

Top Channel