​UNICEF: 11 milionë fëmijë në Jemen varen nga ndihmat humanitare

24/03/2023 17:00
Foto Ilustruese

Agjencia e Kombeve të Bashkuara për fëmijët, UNICEF deklaroi se 11 milionë fëmijë varen nga ndihma humanitare në Jemenin e shkatërruar nga lufta.

Fondi i Kombeve të Bashkuara për Fëmijët, siç njihet zyrtarisht organizata, paralajmëroi se 2,2 milionë vajza dhe djem jemenas vuajnë nga kequshqyerja dhe se pa kundërmasa të menjëhershme, rreziku do të rritet më tej.

”Më shumë se 540 000 fëmijë janë aq të kequshqyer saqë jeta e tyre është në rrezik të menjëhershëm nëse nuk trajtohen”, tha UNICEF.

Jemeni, në skajin jugor të Gadishullit Arabik, është shkatërruar prej vitesh nga lufta civile midis një aleance ushtarake të udhëhequr nga Arabia Saudite dhe rebelëve Houthi të mbështetur nga Irani.

Të dyja palët kanë qenë në luftë që nga viti 2014, kur Houthi-t morën nën kontroll kryeqytetin Sana’a dhe qytete të tjera, duke bërë që anëtarët e qeverisë të largoheshin nga jugu.

Në mars 2015, Arabia Saudite nisi një koalicion ushtarak për të forcuar forcat qeveritare ndërsa Houthis përparonin në selinë e përkohshme të qeverisë, Aden.

Vitin e kaluar, Kombet e Bashkuara ndërmjetësuan një nga qetësimet më të gjata në luftën me një armëpushim midis prillit dhe tetorit.

Sipas UNICEF-it, tetë vjet luftë civile kanë çuar në kolapsin e ekonomisë dhe rrjedhimisht të furnizimit bazë të popullsisë, duke shkaktuar një krizë shkatërruese humanitare në vend.

Top Channel