Bashkëthemeluesi i Microsoft, Bill Gates tha se zhvillimi i inteligjencës artificiale (AI) është përparimi më i rëndësishëm teknologjik në dekada.

Në një postim në blog të martën, ai e quajti atë po aq thelbësor sa krijimi i mikroprocesorit, kompjuterit personal, internetit dhe telefonit celular.

“Do të ndryshojë mënyrën se si njerëzit punojnë, mësojnë, udhëtojnë, marrin kujdes shëndetësor dhe komunikojnë me njëri-tjetrin”, tha ai.

Zhvilluar nga OpenAI, ChatGPT është një chatbot i AI i cili është programuar për t’iu përgjigjur pyetjeve në internet duke përdorur gjuhë natyrale, të ngjashme me njeriun.

Ekipi pas tij në janar 2023 mori një investim shumë miliardë dollarësh nga Microsoft, ku Gates ende shërben si këshilltar. Gates tha se ishte takuar me OpenAI – ekipin që qëndron pas inteligjencës artificiale që fuqizon chatbot ChatGPT – që nga viti 2016.

Në blogun e tij, miliarderi tha se ai sfidoi ekipin e OpenAI në 2022 për të trajnuar një AI që t’i përgjigjej të gjitha pyetjeve të një provimi Biologjie, të nivelit A. Disa muaj më vonë ata zbuluan rezultatet – një rezultat pothuajse perfekt, tha ai, duke humbur vetëm një pikë nga 50.

Pas provimit, Gates tha se i kërkoi AI të shkruante një përgjigje për një baba me një fëmijë të sëmurë. Dhe përgjigja sipas tij rezultoi se ishte më e mirë se çdo të kishte dhënë shumica prej nesh, në qoftë se do të ishim në dhomë me të.

“E dija se sapo kisha parë përparimin më të rëndësishëm në teknologji që nga ndërfaqja grafike e përdoruesit (GUI)”, tha ai.  Një GUI është një ekran vizual – që lejon një person të ndërveprojë me imazhe dhe ikona, në vend të një ekrani që tregon vetëm tekst dhe kërkon komanda të shtypura.

Zhvillimi i tij çoi në sistemet operative Windows dhe Mac OS në vitet 1980 dhe mbetet një pjesë kyçe e informatikës. Dhe zoti Gates thotë se ai beson se teknologjia e AI do të çojë në përparime të ngjashme.

Top Channel