Një shprehje thotë se nëse zgjidhni një punë që doni, nuk do t’ju duhet të punoni asnjë ditë në jetën tuaj.

Që nga koha kur e lini arsimin, derisa të jeni rreth 65 vjeç, do të shkoni në punë pothuajse çdo ditë, kështu që është e rëndësishme ajo çfarë bëni. Por nëse nuk ndiheni të përmbushur, një sondazh i ri mund të jetë frymëzimi juaj për një ndryshim karriere.

Hulumtimi nga Reboot Online ka zbuluar industritë me punëtorët më të lumtur. Dhe kush e fitoi vendin e parë? Rezulton se të punësuarit në sektorët e shkencës dhe farmaceutikës po shkëlqejnë me një rezultat të madh lumturie prej 91.93%.

Rezultati i përgjithshëm i lumturisë u përcaktua në bazë të përgjigjes ndaj shtatë faktorëve: ndikimi pozitiv tek të tjerët, perspektiva e karrierës, fuqizimi i punonjësve, marrëdhëniet e punës, ndikimi pozitiv në shëndetin mendor, paga dhe kultura e punës.

Janë anketuar mbi 2500 profesionistë, të moshës 18 deri në 70 vjeç, nga 29 industri të ndryshme.

Shkenca dhe farmaceutika gjithashtu kishin kënaqësinë më të lartë kur bëhej fjalë për faktorët individualë të përfitimeve të shëndetit mendor, fuqizimit të punës dhe pagës.

Punëtorët në industrinë e arteve kreative dhe dizajnit ishin punëtorët e dytë më të lumtur me një rezultat prej 83,81%, ndërsa mjedisi dhe bujqësia u renditën në vendin e tretë me një rezultat prej 80,96%.

Bamirësia dhe puna vullnetare kishin një rezultat të përgjithshëm prej 76.66% me shumë punëtorë të kënaqur me ndikimin pozitiv që puna e tyre kishte tek të tjerët.

Megjithatë punëtorët e bamirësisë nuk ndiheshin të vlerësuar nga punëdhënësit e tyre dhe kënaqësia e tyre me pagën dhe fuqizimin e tyre në punë ishte nën 40%.

10 industritë më të mira me punëtorët më të lumtur:

-Shkenca dhe farmaceutika 91.93%

-Artet krijuese dhe dizajni 83,81%

-Mjedisi dhe bujqësia 80.96%

-Bamirësi dhe punë vullnetare 76.66%

-Reklamim dhe PR 73.81%

-Kontabiliteti 73,34%

-Puna ligjore 69,51%

-Koha e lirë 68,57%

-Inxhinieri dhe prodhim 67.61%

-Marketingu 67.60%

Hulumtimi zbuloi gjithashtu industritë me punëtorët më të pakënaqur.

Rezultati më i ulët i përgjithshëm i lumturisë i përkiste energjisë dhe shërbimeve, ku më pak se 10% e punëtorëve ishin të kënaqur me karrierën e tyre.

Vetëm 2.44% e punëtorëve të industrisë ndiheshin të lumtur për mënyrën se si ata vlerësoheshin dhe inkurajoheshin nga punëdhënësi i tyre.

Shitjet kishin rezultatin e dytë më të keq të përgjithshëm të lumturisë me vetëm 10.49% të punëtorëve që pretendonin se ishin të lumtur.

Industria gjithashtu shënoi pikët më të ulëta për ndikimin pozitiv tek të tjerët (7.14%) dhe shëndetin mendor (8.75%).

Industria e tretë më e pakënaqur ishte qendra e thirrjeve dhe shërbimi ndaj klientit, me profesionistë në këtë fushë veçanërisht të pakënaqur për kulturën e vendit të punës.

Në fakt, vetëm 4% e punëtorëve ishin të kënaqur me të.

Shair Aharony, CEO i Reboot Online, tha: Është me të vërtetë e rëndësishme të ndërtohet një kulturë në vendin e punës së pari nga punonjësit, pasi ajo nxit një ndjenjë besimi, pozitiviteti dhe mundësi për punonjësit që të marrin pronësinë e punës së tyre, të shprehin idetë dhe të marrin pjesë në vlerat e përbashkëta. Në vend që t’i mbingarkoni vazhdimisht me punë, gjeni kohë për të kuptuar mënyrën se si punojnë dhe se si duan të zhvillohen në rolin e tyre dhe më pas përshtatuni me ata.

10 industritë kryesore me punëtorët më të pakënaqur:

-Energjia dhe shërbimet komunale 9.5%

-Shitjet 10.49%

-Qendra e thirrjeve dhe shërbimi ndaj klientit 11,91%

-Shitje me pakicë 23.31%

-Kujdesi Social 29.53%

-Menaxhimi i mikpritjes dhe ngjarjeve 30.94%

-Transporti dhe logjistika 30.96%

-Konsulencë dhe menaxhim 31.43%

-Shëndetësia 31,91%

-Rekrutimi dhe HR 37,14%

Top Channel