Presidenti amerikan Joe Biden ka miratuar një projekt të madh të shpimit të naftës dhe gazit në Alaskë që u përball me kundërshtime të forta nga aktivistët mjedisorë.

Kompania që qëndron pas projektit “Willow”, “ConocoPhillips”, thotë se do të krijojë investime lokale dhe mijëra vende pune.

Por propozimi prej 8 miliardë dollarësh u përball me kritika të mëdha në internet javët e fundit, veçanërisht midis aktivistëve të rinj në TikTok.

Kundërshtarët argumentojnë se ajo duhet të ndalet për shkak të ndikimeve të saj klimatike dhe kafshëve të egra.

E vendosur në shpatin verior të largët të Alaskës, ai është projekti më i madh i naftës në rajon për dekada dhe është planifikuar të prodhojë deri në 180,000 fuçi naftë në ditë.

Sipas vlerësimeve të Byrosë Amerikane të Menaxhimit të Tokës, kjo do të thotë se do të gjenerojë deri në 278 milionë ton metrikë CO2e gjatë jetës së tij 30-vjeçare,  ekuivalent me shtimin e dy milionë makinave në rrugët e SHBA-së çdo vit.

CO2e është një njësi e përdorur për të shprehur ndikimin klimatik të të gjithë gazrave serrë së bashku, sikur të gjitha të emetoheshin si dyoksid karboni.

Aktivistët mjedisorë kanë argumentuar se miratimi i projektit nuk është në përputhje me premtimet e Presidentit Biden për të udhëhequr veprimet për klimën.

Më shumë se një milion letra të shkruara për Shtëpinë e  Bardhë dhe një peticion i Change.org që bën thirrje për ndalimin e “Willow” solli më shumë se tre milionë nënshkrime.

Por të tre ligjvënësit që përfaqësojnë Alaskën në Kongres, duke përfshirë një demokrat, kërkuan miratimin e projektit, duke e shpallur atë si një investim shumë të nevojshëm në komunitetet e rajonit.

Ata argumentuan gjithashtu se kjo do të ndihmonte në rritjen e prodhimit vendas të energjisë dhe do të pakësonte varësinë e vendit nga nafta e huaj.

Pra, pse një president që ka përqafuar veprime të forta për ndryshimin e klimës sapo ka miratuar një projekt të quajtur “bombë karboni”?

Ndërsa kandidonte si kandidat në vitin 2020, Joe Biden premtoi se nuk do të kishte “më shpime në tokat federale, pikë”.

Ky premtim u thye vitin e kaluar kur administrata njoftoi planet për të shitur qiratë e shpimit, nën presionin e gjykatave.

Shtëpia e Bardhë mund të thotë se roli i gjykatave ka ndikuar gjithashtu në vendimin e “Willow”.

Kompania e naftës ConocoPhillips e ka mbajtur qiranë që nga viti 1999 dhe do të kishte një rast të fortë për të apeluar nëse planet e tyre do të refuzoheshin.

Administrata Biden është padyshim e vetëdijshme se, nga një këndvështrim thjesht klimatik, projekti nuk mund të justifikohet vërtet. Kështu që, si një mashtrim për kundërshtarët, ata janë përpjekur të balancojnë miratimin me ndalimet e reja për dhënien me qira të naftës dhe gazit në Oqeanin Arktik.

Sipas gazetarit të BBC, Sam Cabral “Willow” është thellësisht politik.

Sipas tij, Biden dëshiron të shihet si i shqetësuar për furnizimin me gaz dhe çmimet për qytetarët amerikanë, ndërsa zgjedhjet pritet të mbahen pas 18 muajsh.

Por, duke i dhënë dritën jeshile shpimit, ai rrezikon tashmë mbështetjen e shumë të rinjve që e votuan në masë të madhe në vitin 2020.

Top Channel