Gjiganti i teknologjisë tha se mjeti nuk ishte më i nevojshëm por përdoruesit janë të zhgënjyer nga ky veprim i kompanisë.

Mjeti i pastrimit i Google, i prezantuar në vitin 2015, u krijua për të gjetur dhe fshirë softuerin e padëshiruar që mund të bllokojë shfletuesin tuaj. Përdoruesit e Chrome ishin në gjendje ta përdornin atë nëpërmjet opsionit të Kontrollit të Sigurisë në Cilësimet e tyre.

Por veçoria tani është hequr. Mjeti nuk do të jetë më i disponueshëm në Chrome 111, i cili doli dje. Google tha në një deklaratë:

Deri më sot, ajo ka kryer më shumë se 80 milionë pastrime, duke ndihmuar në hapjen e rrugës për një ueb më të pastër dhe më të sigurt. Chrome do të heqë gjithashtu komponentin që skanon periodikisht makinat Windows dhe i kërkon përdoruesit të pastrohen nëse gjen ndonjë gjë të dyshimtë.

Google shpjegoi se kishte pasur një “rënie të vazhdueshme” të softuerit të padëshiruar në shfletuesit e kompjuterëve të njerëzve, si dhe një rënie në ankesat për aplikacionet që bllokojnë përvojën e tyre në ueb. Google tha:

Për shembull, muajin e kaluar vetëm 0.06% e skanimeve të Chrome Cleanup Tool të drejtuara nga përdoruesit zbuluan një softuer të padëshiruar të njohur.

Funksioni Safe Browsing i Google i kombinuar me softuerin personal antivirus të njerëzve “në mënyrë më efektive” bllokon softuerin e padëshiruar, shtoi gjiganti i teknologjisë. Shumë përdorues të Chrome e përdorën këtë veçori për të ndihmuar në mbrojtjen kundër softuerit keqdashës dhe për të ndaluar vjedhjen e cookies që është kur një palë e tretë mund të kopjojë të dhënat tuaja dhe të gjurmojë të gjitha sajtet që keni eksploruar.

Megjithatë, Chrome tani po trajton malware dhe vjedhjen e cookies duke përdorur veçoritë e tij falas të Shfletimit të Sigurt dhe Mbrojtjes së Përmirësuar. Shfletimi i sigurt në Chrome është një veçori automatike.

Përdoruesit mund të ndryshojnë nivelin e mbrojtjes që marrin duke shkuar te Settings > Privacy and Security > Safe Browsing > dhe duke zgjedhur nivelin që dëshirojnë.

Sidoqoftë, përdoruesit do të duhet të aktivizojnë manualisht veçorinë e Mbrojtjes së Përmirësuar, e cila u prezantua në dhjetor. Funksioni “rrit ndjeshëm mbrojtjen nga faqet e internetit dhe shkarkimet e rrezikshme”, sipas Google.

Top Channel