Ankthi është çrregullimi psikologjik më i zakonshëm që prek të rriturit.

Tek njerëzit e moshuar, ajo shoqërohet me shqetësime të konsiderueshme, si dhe me shëndet të dobët, cilësi të reduktuar të jetës dhe nivele të larta të paaftësisë.

Megjithatë, kur Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA, një panel ekspertësh të pavarur dhe me ndikim, sugjeroi vitin e kaluar që të rriturit të kontrolloheshin për ankth, ajo la jashtë një grup – njerëzit 65 vjeç e lart.

“Ne e kuptojmë se shumë të moshuar përjetojnë kushte të shëndetit mendor si ankthi dhe ne po bëjmë thirrje urgjente për më shumë kërkime,” tha Lori Pbert.

Në një editorial të kohëve të fundit në JAMA Psychiatry ,vuri në dukje se vetëm rreth një e treta e të moshuarve me çrregullim ankthi marrin trajtim. Kjo është shqetësuese, thanë ata, duke marrë parasysh provat e lidhjeve midis ankthit dhe goditjes në tru, dështimit të zemrës, sëmundjes së arterieve koronare, sëmundjeve autoimune dhe çrregullimeve neurodegjenerative si çmenduria.

Forma të tjera të ankthit zakonisht të pazbuluara dhe të patrajtuara tek të rriturit e moshuar përfshijnë fobitë (siç është frika nga qentë), çrregullimi obsesiv-kompulsiv, çrregullimi i panikut, çrregullimi i ankthit social (frika për t’u vlerësuar dhe gjykuar nga të tjerët) dhe çrregullimi i stresit post-traumatik. 

Mosmarrëveshja e ndezur mbi ekzaminimin tërheq vëmendjen për rëndësinë e ankthit në jetën e mëvonshme – një shqetësim i rritur gjatë pandemisë Covid-19, i cili rriti stresin dhe shqetësimin tek të moshuarit.

Të rriturit e moshuar shpesh minimizojnë simptomat e ankthit, duke menduar se kjo është ajo që është të plakesh në vend që “ky është një problem për të cilin duhet të bëj diçka”.

Simptoma fizike janë të tilla si marramendje, lodhje, dhimbje koke, dhimbje gjoksi dhe probleme gastrointestinale – që mund të jenë të vështira për t’u dalluar nga kushtet themelore mjekësore.

Top Channel