Sa herë mund të veshim pizhame, xhinse dhe rroba të tjera pa i larë ato? Ekspertët vlerësojnë

04/02/2023 18:37

Numri i herëve që është e përshtatshme të vishni rroba pa i larë shpesh duket se bazohet më shumë në edukimin e një personi sesa këshillat profesionale.

Përdoruesja e TikTok, Allison Delperdang filloi një debat të nxehtë në internet kur ajo postoi një video më 10 janar duke thënë se ajo vesh të njëjtat pizhame disa herë.

“Kur isha më i ri, prindërit e mi na detyronin gjithmonë të vishnim pizhame … shumë net me radhë sepse nuk ishin të pista, dhe unë ende e bëj këtë si e rritur”, tha ajo.

Për pizhamet si dhe veshje të tjera, teknikisht varet nga aspektet personale si niveli i djersës dhe stili i jetesës, megjithëse për shumë njerëz mund të hyjnë në lojë faktorë të tjerë më abstraktë, thonë ekspertët.

“Besimet tona rreth higjienës së veshjeve janë kryesisht shoqërore dhe kulturore”, tha Dr. Anthony Rossi, një ndihmës dermatolog.

“Riveshja e të njëjtave rroba, veçanërisht ditë pas dite është e lidhur me shmangien e lodhjes në vendime, prandaj veshja e të njëjtave rroba përfshin më pak vendime për të marrë dhe më pak stres çdo mëngjes”, tha Manal Mohammed, lektor i lartë i mikrobiologjisë mjekësore.

Të mos dish se kur t’i lash rrobat mund të ketë pasoja në të dy skajet e spektrit. Larja e tyre shumë rrallë mund të çojë në probleme të lëkurës ose infeksione, dhe larja e tyre shumë shpesh mund të dëmtojë rrobat tuaja.

Nuk ka asnjë rregull se sa herë mund të vishni përsëri veshje, por ekspertët thonë se ka disa lloje që duhen larë pas çdo përdorimi: të brendshme, çorape, geta dhe veshje aktive. Kjo këshillë vlen edhe për çdo veshje tjetër me njolla, djersë, erë ose papastërti të dukshme, tha Mohammed.

“Për sa i përket pantallonave dhe këmishave tuaja, mendoj se është e gjitha një nivel rehatie dhe sa shumë jeni duke djersitur gjatë gjithë ditës”, tha Rossi. “Shumë njerëz veshin këmisha të brendshme. Këmisha e poshtme është për t’u larë, ndërsa këmisha e sipërme nuk ka nevojë ta lani.”

Veshjet e sipërme – të tilla si palltot apo xhaketat – zakonisht nuk kanë nevojë të lahen më shumë se një herë në muaj pasi nuk prekin lëkurën tuaj, tha Rossi. “Nëse e vishni çdo ditë, ndoshta lajeni çdo dy javë”, sugjeroi ai.

Mohammed rekomandoi larjen e xhinseve çdo muaj, por pranoi se kjo varet nga mënyra e jetesës dhe mjedisi juaj.

Pyetjet më të rëndësishme që duhet t’i bëni vetes, thonë ekspertët, kur mendoni nëse duhet të vishni sërish diçka pa u larë janë këto: A ka erë? A kam ndonjë sëmundje lëkure, si ekzemë, skuqje apo lezione të lëkurës? A është dukshëm e ndotur? A është djersitur? A kam veshur të brendshme me këtë?

Top Channel