Metodat më argëtuese që mjekët sugjerojnë për të pasur një memorie të mirë!

20/01/2023 18:24

Dr. Amir Khan dhe Dr. Anisha Patel diskutuan simptomat e ‘mjegullës së trurit’ në Lorraine, të cilat mund të përfshijnë procese më të ngadalta të të menduarit, vështirësi në përqendrim dhe harresë.

Sipas Dr. Anisha, mjeke e përgjithshme dhe eksperte e shëndetit të grave, shumë të moshuar mbi 60 vjeç do të vuajnë nga mjegulla e trurit si pasojë e demencës ose problemeve të zemrës.

Të rinjtë kërkojnë ndihmë edhe për simptomat që mund të lindin nga Covid, trajtimet e kancerit, problemet e shëndetit mendor, stresi, mungesa e gjumit dhe mungesa e lëndëve ushqyese. Ajo shtoi se ndërsa të moshuarit që vuajnë nga ‘mjegulla e trurit’ shpërndahen në mënyrë të barabartë midis burrave dhe grave, të sëmurët më të rinj janë më shpesh gratë që janë duke përjetuar menopauzë. Këtu janë këshillat e Dr. Amir dhe Dr. Anisha për të përmirësuar kujtesën tuaj..

1. Mbajtja e trupit tuaj të shëndetshëm

Sipas Dr. Amir, sjelljet që mund të përmirësojnë qarkullimin e gjakut në tru janë çelësi për të mbajtur organin të shëndetshëm.

“Ndaloni pirjen e duhanit, kjo do të ndihmojë që gjaku të rrjedhë në tru. Zvogëloni marrjen e alkoolit, arrini një peshë të shëndetshme dhe shëndeti i përgjithshëm është me të vërtetë i rëndësishëm për rrjedhjen e gjakut në tru”, thonë ata.

2. Mësimi i një aftësie të re

Të kesh një aftësi mund të përmirësojë besimin tuaj, si dhe ta mbajë trurin në punë. Dr. Anisha tha: “Të mësojmë gjëra të reja, veçanërisht kur të gjithë ndihemi pak të ngarkuar. Ju mund të zgjidhni një hobi, qepje, kërcim, të mësoni ‘tai chi’ apo të formoni një puzzle prej 1000 pjesësh. Gjithçka do të ndihmojë në mbajtjen e trurit tonë aktiv, përmirësimin e përqendrimit dhe rritjen e kujtesës.”

Ajo rekomandoi gjithashtu të mësoni se si të luani një instrument muzikor, duke e përshkruar atë si ‘si të keni një stërvitje të plotë të trupit për trurin’ sepse mund të stimulojë të gjithë trurin.

3. Flini shumë gjumë

Sigurohuni që të flini mjaftueshëm çdo natë, dhe jo vetëm që nuk do të ndiheni të lodhur, por kjomund të përmirësojë shëndetin e trurit dhe të na ndihmojë të mësojmë gjëra të reja në mënyrë më efektive.

“Truri juaj është një organ. Ai ka nevojë për të ngrënë dhe marrë frymë si çdo organ juaj dhe merr ushqim dhe oksigjen përmes lëngut që vjen përmes tubave të quajtur sistemi glimpatik. Ndërsa ha dhe merr frymë, ai gjithashtu prodhon mbeturina, kështu që truri duhet të pastrohet dhe mbetjet duhet të hiqen në mënyrë që lëngu i ri plot me ushqim dhe oksigjen të mund të hyjë. Kjo ndodh kur ne flemë, kështu që ndërsa ju jeni duke fjetur truri juaj po pastrohet, gjë që është vërtet e mirë për të. Njerëzit që bëjnë një gjumë të mirë gjatë natës janë 40 për qind më të mirë në mësimin e gjërave të reja ditën në vijim”, shpjegon Dr. Amir.

4. Jini më të organizuar

Top Channel