Shkencëtarët mundën të krijonin një rrufe virtuale duke përdorur një lazer të madh dhe të fuqishëm në majë të një mali në Zvicër, ndërsa u arrit të devijohej me sukses rruga e goditjeve të rrufesë.

Teknologjia e devijimit të rrufesë nuk ka ndryshuar shumë që kur Ben Franklin shpiku shufrën e rrufesë në vitin 1752, sipas CNN.

Shufra Franklin, ose një direk metalik i mprehtë në majë të ndërtesave dhe strukturave të tjera të rrezikuara nga goditjet e rrufesë, funksionon duke kapur rrufetë dhe duke i drejtuar goditjet në mënyrë të sigurt në tokë.

Por zona e mbrojtjes së shufrave Franklin lidhet me lartësinë e tyre, një rrufe me një lartësi prej 10 metrash (32.8 këmbë) mbron një zonë me një rreze prej 10 metrash.

Meqenëse lartësia e rrufepritësve nuk është e pafundme, diapazoni i gjerë si aeroportet, pikat e lëshimit, termocentralet, fermat e erës dhe termocentralet bërthamore përbëjnë një sfidë. Rrufeja shkakton deri në 24,000 vdekje në vit dhe mund të shkaktojë ndërprerje të energjisë elektrike, zjarre pyjore dhe dëmtime të infrastrukturës, sipas një studimi që detajon gjetjet e publikuara të hënën në revistën Nature Photonics.

Shkencëtarët vendosën të testojnë nëse një rreze lazer e drejtuar nga qielli mund të veprojë si një rrufe e madhe.

Hulumtimet e mëparshme kanë mbështetur idenë se pulset lazer mund të ndikojnë në trajektoren e goditjeve të rrufesë, por puna ishte kryer vetëm brenda një laboratori.

Një lazer me madhësinë e një makine të madhe u instalua pranë një kulle telekomunikacioni në majën e malit Säntis në Zvicrën verilindore. Rrufeja godet kullën rreth 100 herë në vit.

Studiuesit aktivizuan lazerin gjatë verës së vitit 2021 për më shumë se gjashtë orë përgjatë ngjarjeve të stuhive midis qershorit dhe shtatorit.

Rrufeja me laser, siç quhet nga anëtarët e konsorciumit evropian që e zhvilloi atë, mundi të devijonte katër goditje rrufeje.

Kamerat me shpejtësi të lartë regjistruan goditjet dhe vëzhgime të tjera u morën duke përdorur valë elektromagnetike me frekuencë të lartë të krijuara nga rrufeja, si dhe nga shpërthimet e rrezeve X të lidhura me goditjet.

Rrufeja Laser peshon më shumë se 3 ton, është 1.5 metra e gjerë dhe 8 metra e gjatë.

Pajisja u testua në një lartësi prej 2,502 metrash në majë të malit Säntis dhe u projektua nga lazerët shkencorë TRUMPF me bazë në Mynih të Gjermanisë për të funksionuar edhe në kushte të vështira moti, si mjegulla që shpesh lëviz rreth majës së malit.

Sa herë që parashikohej aktivitet stuhie rreth malit gjatë eksperimentit, zona mbyllej për trafikun ajror.

Ekipi hulumtues punoi për gati një vit për të analizuar të dhënat e mbledhura gjatë eksperimentit.

Më pas, ekipi hulumtues dëshiron të rrisë aftësinë e lazerit duke zgjeruar shtrirjen e tij dhe zonën e mbrojtjes me shpresën se një ditë mund të përdoret si një alternativë rrufepritëse për zona të mëdha.

Top Channel