Benefitet e meditimit të përditshëm në shëndet, jemi të sigurt që nuk i keni ditur

19/01/2023 16:50

Një studim, i botuar në revistën “General Psychiatry”, zbuloi se meditimi i rregullt i thellë, i praktikuar për disa vite, mund të ndihmojë në rregullimin e mikrobiomës së zorrëve dhe potencialisht të ulë rreziqet e shëndetit fizik dhe mendor.

Studiuesit shkruajnë:

Së bashku, disa baktere të pasuruara në grupin e meditimit janë shoqëruar me lehtësimin e sëmundjeve mendore, duke sugjeruar që meditimi mund të ndikojë në disa baktere që mund të kenë një rol në shëndetin mendor.

Për të arritur në këtë përfundim, studiuesit analizuan mostrat e jashtëqitjes dhe të gjakut të 37 murgjve budistë tibetianë nga tre tempuj dhe 19 banorë laikë në zonat fqinje. Asnjë nga pjesëmarrësit nuk kishte përdorur agjentë që mund të ndryshojnë vëllimin dhe diversitetin e mikrobeve të zorrëve, si antibiotikët, probiotikët, prebiotikët ose ilaçet antifungale në 3 muajt e mëparshëm. Analiza e mostrës së jashtëqitjes zbuloi dallime të rëndësishme në diversitetin dhe vëllimin e mikrobeve midis murgjve dhe fqinjëve të tyre. Llojet e baktereve ‘Bacteroidetes’ dhe ‘Firmicutes’ ishin dominuese në të dy grupet, siç pritej.

Hulumtimet tregojnë se mikrobioma e zorrëve mund të ndikojë në disponimin dhe sjelljen përmes boshtit zorrë-tru. Analiza e mostrës së gjakut tregoi se nivelet e agjentëve të lidhur me një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare, duke përfshirë kolesterolin total dhe apolipoproteinën B, ishin dukshëm më të ulëta te murgjit sesa te fqinjët e tyre laikë nga analizat e tyre funksionale me mikrobet e zorrëve. Studiuesit sugjerojnë se roli i meditimit për të ndihmuar në parandalimin ose trajtimin e sëmundjeve psikosomatike meriton patjetër kërkime të mëtejshme. Ata thanë:

Këto rezultate sugjerojnë se meditimi i thellë afatgjatë mund të ketë një efekt të dobishëm në mikrobiotën e zorrëve, duke i mundësuar trupit të mbajë një gjendje optimale të shëndetit.

Top Channel