Misioni paqeruajtës i NATO-s në Kosovë (KFOR) ka përfunduar heqjen e disa automjeteve të fundit që bllokonin rrugët në veri të Kosovës, njoftoi NATO-ja më 5 janar.

Heqja e barrikadave është zbatuar në përputhje me mandatin që ka KFOR-i nga OKB-ja – bazuar në Rezolutën 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së nga viti 1999 – për të ofruar një mjedis të sigurt dhe liri të lëvizjes në të mirë të të gjitha komuniteteve që jetojnë në Kosovë, thuhet në njoftim.

Gjithashtu, në njoftim është thënë se heqja e barrikadave të fundit u bë pas përpjekjeve intensive të aleatëve të NATO-s dhe Bashkimit Evropian (BE) për të ulur tensionet, me mbështetjen kryesore nga KFOR-i dhe Misioni i Sundimit të Ligjit (EULEX) të udhëhequr nga BE-ja.

Demontimi i barrikadave përfundimtare u krye në mënyrë të shpejtë, të sigurt dhe të sigurt, për të shmangur incidentet dhe rreziqet e tjera për sigurinë lokale, theksoi NATO-ja.

“KFOR-i mbetet jashtëzakonisht vigjilent dhe ka aftësinë dhe personelin që të vazhdojë të zbatojë mandatin e vet të OKB-së plotësisht dhe në baza ditore, duke kontribuar për sigurinë në Kosovë dhe stabilitetin në të gjithë rajonin e Ballkanit Perëndimor”, thuhet në deklaratë.

Gjithashtu, theksohet se NATO-ja vazhdon të mbështesë dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, me ndërmjetësimin e BE-së, si platforma kryesore për gjetjen e një zgjidhjeje që respekton të drejtat e të gjitha komuniteteve dhe për ndërtimin e paqes dhe sigurisë së qëndrueshme në të gjithë rajonin.

LEXONI EDHE KËTË:
Kujt i pengoi heqja e barrikadave?
Më 10 dhjetor, grupe serbësh vendosën barrikada në veri të Kosovës, pas arrestimit të ish-pjesëtarit të policisë së Kosovës, Dejan Pantiq, nën dyshimin për “sulmin terrorist” të 6 dhjetorit ndaj zyrave të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve.

Më 28 dhjetor, Pantiqit iu ndryshua masa e sigurisë nga paraburgim në arrest shtëpiak, gjë që i hapi rrugë tërheqjes së serbëve nga barrikadat.

Gjykata Themelore e Prishtinës, më 5 janar, e ka vazhduar edhe për dy muaj masën e arrestit shtëpiak për Pantiqin.

Heqja e barrikadave ka nisur më 29 dhjetor.

Top Channel