Mendoni se në dimër shtoni më shumë kilogramë pasi konsumoni më shumë ushqime por ja si qëndron e vërteta!

04/01/2023 20:46

Kur temperaturat bien nën zero gradë Celsius, ju shpesh kërkoni ushqime më të bollshme dhe me kalori, në përpjekje për t’u ngrohur.

Sipas Signa Svanfeldt, nutricioniste në aplikacionin e ushqimit të shëndetshëm Lifesum, ne fakt djegim më shumë kalori në dimër.

“Ne shpenzojmë pak më shumë energji kur jemi të ftohtë, sepse trupi ynë përdor më shumë energji për t’u ngrohur. Në të kundërt, në një klimë të ngrohtë me temperatura të larta, ne mund të ndihemi më të disponuar për ushqime më të lehta”, tha ajo.

Ajo thekson se mund të ndjejmë edhe dëshirën për të ngrënë më shumë ushqim të nxehtë sesa ushqime më të lehta si sallata dhe fruta. Sëanfeldt shton se hulumtimet e mëparshme nga viti 2021 treguan se metabolizmi ynë përshpejtohet kur është më ftohtë, ndërsa dëshira jonë për të ngrënë gjithashtu rritet në krahasim me një klimë më të ngrohtë.

“Ne nuk duhet të bëjmë ndonjë ndryshim drastik, megjithëse mund të jetë e mençur të dëgjoni sinjalet e urisë së trupit tuaj dhe të siguroni energji të mjaftueshme dhe një shpërndarje të ekuilibruar të makronutrientëve. Konsumoni ushqime të balancuara dhe të ngrohta me shumë proteina, fibra dhe yndyra të pangopura. Karbohidratet komplekse janë gjithashtu ideale sepse kërkojnë më shumë energji për t’u tretur. Nëse keni ndonjë objektiv për peshën, do të ishte e mençur të gjurmoni marrjen e kalorive për t’u siguruar që po merrni mjaftueshëm, por gjithashtu për t’u siguruar që po qëndroni brenda nevojave tuaja për të shmangur të hani më shumë seç duhet për shkak të urisë së shtuar”, shtoi ajo.

Pra, pse ndihemi kaq të uritur nëse nuk kemi vërtet nevojë për kaq shumë ushqim shtesë? Një artikull i publikuar nga “The Guardian” sugjeron se mund të lidhet me serotoninën, dobësimin e dritës së diellit që do të thotë se ne përpiqemi të gjejmë burime të tjera lumturie, të cilat mund t’ju çojnë në zakone që lidhen me marrjen e ushqimit. Rrezet e diellit nxisin një hormon që stimulon melanocitet, të cilat mund të shtypin urinë, zvogëlimi i numrit të orëve të ditës mund të rrisë më pas urinë dhe oreksin.

“Shoqata Dietetike Britanike” (BDA) ka publikuar një listë të ‘flamujve të kuq’ për t’u kujdesur kur bëhet fjalë për dietat për një vit të ri. Dietologët paralajmërojnë se njerëzit duhet të shmangin dietat që përdorin fjalën “detoks”, duke u thënë njerëzve të hanë vetëm një lloj ushqimi, si lakra, ose duke premtuar humbje të shpejtë të peshës prej më shumë se 1 kg yndyrë trupore në javë.

Top Channel