Për të gjashtin vit radhazi, stili mesdhetar i të ushqyerit fitoi titullin e dietës më të mirë të përgjithshme, sipas vlerësimeve të vitit 2023 të shpallura të martën nga US News & World Report. 

Ushqimet nga Mesdheu renditen gjithashtu të parat në kategoritë e dietës më të mirë për ushqim të shëndetshëm dhe dietë më të mirë me bazë bimore, thuhet në raport.

Studime të shumta kanë zbuluar se dieta mesdhetare mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit , kolesterolit të lartë , humbjes së kujtesës , depresionit dhe kancerit të gjirit. Dieta, e cila është më shumë një stil i të ushqyerit sesa një dietë e kufizuar, është lidhur gjithashtu me kocka më të forta , një zemër më të shëndetshme dhe jetë më të gjatë.

“Ne e pranojmë se popullsia jonë po plaket, kështu që fokusimi në dietat që mund të rrisin cilësinë e jetës tek individët e moshuar është një element i rëndësishëm”, tha retel Schueller, redaktore menaxhuese e shëndetit për US News & World Report.

Dieta përmban gatim të thjeshtë, me bazë bimore, me shumicën e çdo vakti të fokusuar në fruta dhe perime, drithëra, fasule dhe fara, me pak arra dhe një theks të madh te vaji i ullirit ekstra i virgjër. Yndyrnat e tjera përveç vajit të ullirit, si gjalpi, konsumohen rrallë, nëse fare, dhe sheqeri dhe ushqimet e rafinuara janë të rezervuara për raste të veçanta.

Mishi i kuq përdoret me masë, zakonisht vetëm për të shijuar një pjatë. Ngrënia e peshkut të shëndetshëm, me vaj, i cili është i mbushur me acide yndyrore omega-3, inkurajohet, ndërsa vezët, qumështi dhe shpendët hahen në porcione shumë më të vogla sesa në dietën tradicionale perëndimore.

Top Channel