5 strategji të bazuara në shkencë për të arritur qëllimet tuaja në këtë Vit të Ri!

02/01/2023 15:56

Disa njerëz e duan traditën e vendosjes së një objektivi çdo 1 janar.

Fillimet e reja si  data si dita e Vitit të Ri, ditëlindja juaj dhe madje edhe të hënat jeni më shumë i motivuar për të arritur qëllimet tuaja, sepse mendoni se mund të ktheni faqen në dështimet e së kaluarës. Ndoshta keni dashur të lini duhanin, të fitonit formë ose të filloni të flini në një orë të arsyeshme vitin e kaluar dhe nuk e bëtë. Një fillim i ri si ai i Vitit të Ri ju lejon t’i zhvendosni ato hapa të gabuara në një kapitull të kaluar.

Nëse doni të rrisni shanset tuaja për t’iu përmbajtur zgjidhjes së Vitit të Ri 2023, shkencëtarët e sjelljes kanë zbuluar një mori teknikash që mund të ndihmojnë. Këto taktika janë më të dobishme nëse keni zgjedhur një qëllim konkret dhe të vogël.

Këtu janë pesë këshillat të bazuara në shkencë për t’iu përmbajtur synimeve tuaja.

1. Bëni një plan të bazuar në sugjerime

Sigurohuni që të detajoni kur dhe ku do të ndiqni.

Nëse vendimi juaj i Vitit të Ri është të meditoni pesë ditë çdo javë, një plan si “Unë do të meditoj gjatë ditëve të javës” do të ishte shumë i paqartë. Por një plan i bazuar në sugjerime si “Unë do të meditoj në zyrë gjatë ditëve të javës gjatë pushimit të drekës” do t’i përshtatej faturës.

Planifikimi i detajuar gjithashtu mund t’ju ndihmojë të parashikoni dhe shmangni pengesat, kështu që nëse planifikoni të meditoni gjatë drekës, do të jeni të sigurt që të refuzoni një takim të ofruar për drekë.

2. Konsideroni një klauzolë ndëshkuese

Kjo mund të tingëllojë e keqe, por siguria se do të përballeni me një dënim nëse nuk arrini zgjidhjen tuaj të Vitit të Ri, mund të bëjë mrekulli.

Një mënyrë e thjeshtë për ta bërë këtë është duke u treguar disa njerëzve për qëllimin tuaj, kështu që do të ndiheni të turpëruar nëse ata kontrollojnë përsëri më vonë dhe zbulojnë se nuk e keni ndjekur.

Ju mund të vendosni një bast me një mik që do t’i përmbaheni zgjidhjes ose pagimit të Vitit të Ri. Përndryshe, teknologjia mund të ndihmojë. Logjika përse kjo funksionon është e thjeshtë. Stimujt ndryshojnë vendimet tona dhe ndëshkimet janë edhe më motivuese sesa shpërblimet.

3. Bëjeni argëtuese

Nëse nuk është argëtuese të stërvitesh apo të studiosh, nuk ka gjasa të vazhdosh. Por nëse kënaqeni nga stërvitjet ose seancat e studimit, hulumtimet kanë zbuluar se do të vazhdoni më gjatë.

Një mënyrë për ta bërë më argëtuese ndjekjen e një qëllimi që normalisht ndihet si një punë e përditshme është ta kombinosh atë me një kënaqësi fajtore.

Konsideroni t’i lejoni vetes të shikoni shfaqjen tuaj të preferuar televizive në palestër, në mënyrë që të filloni të prisni me padurim stërvitjet. Ose ta lini veten të pini një moka latte gjatë sesioneve të studimit, në mënyrë që të ketë një grep për t’ju çuar në bibliotekë. Hulumtimi tregon se bashkimi i tundimeve mund të jetë i dobishëm kur përndryshe mund të braktisni zgjidhjen tuaj të Vitit të Ri.

4. Lejoni raste urgjente

Nëse devijoni fare nga vendimi juaj i Vitit të Ri, instinkti juaj mund të jetë të deklaroni veten të dështuar dhe ta hidhni poshtë. Studiuesit e quajnë këtë ” Efekti i dreqit “.

Ja si duket: Keni planifikuar të shkoni në shtrat herët çdo natë, por nuk mund t’i rezistoni të qëndroni zgjuar vonë një të premte për të parë një episod shtesë të “Succession”. Pas kësaj, planet tuaja për t’u fjetur herët dolën nga dritarja sepse “Dreqin”, ju tashmë keni dështuar.

Për fat të mirë, ekziston një mënyrë për t’i shmangur këtij fati. Duke vendosur objektiva të vështira (si ora 22:00 para gjumit çdo natë), por duke i dhënë vetes një ose dy letra pa burg çdo javë, mund të merrni rezultate më të mira sesa duke vendosur objektiva të vështira ose të lehta pa hapësirë ​​për lëvizje.

5. Merrni pak ndihmë nga miqtë tuaj

Kalimi i kohës rreth njerëzve me arritje të larta mund të rrisë performancën tuaj. Nëse vendimi juaj i Vitit të Ri është të vraponi një maratonë ose të shkruani një libër, do të ishte e mençur të filloni të rrini me miqtë që kanë arritur në vijën e finishit dhe mund t’ju tregojnë se si është bërë. Do t’ia dilni mbanë vetëm duke kaluar kohë së bashku, sepse do të jeni të prirur të përshtateni me modelet e tyre të sjelljes.

Mjaft e çuditshme, ka prova që stërvitja e miqve me qëllime të përbashkëta mund të përmirësojë gjithashtu shkallën tuaj të suksesit. Kur jeni gati t’i jepni dikujt tjetër këshilla se si të arrini, kjo rrit vetëbesimin tuaj.

6. Edhe një gjë

Le të themi se dita e Vitit të Ri ka kaluar në kohën kur po lexoni këtë artikull dhe ju mendoni se tashmë keni dështuar. Shkenca thotë se nuk keni. Mund të filloni nga e para me çdo fillim të ri që zgjidhni  të hënën e ardhshme, muajin tjetër ose në ditëlindjen tuaj. Ose zgjidhni çdo ditë për të filluar nga e para dhe ndiqni këto pesë hapa për të krijuar një zakon tjetër të mirë.

Top Channel