Bëni kujdes nga dietat e shpejta të Vitit të Ri, ja çfarë paralajmërojnë ekspertët!

29/12/2022 11:33

Shoqata Dietetike Britanike (BDA) ka publikuar një listë të ‘flamujve të kuq’ për t’u kujdesur kur bëhet fjalë për dietat për një vit të ri.

Dietologët paralajmërojnë se njerëzit duhet të shmangin dietat që përdorin fjalën “detoks”, duke u thënë njerëzve të hanë vetëm një lloj ushqimi, si lakra, ose duke premtuar humbje të shpejtë të peshës prej më shumë se 1 kg yndyrë trupore në javë.

Dietat që premtojnë djegien e dhjamit nëpërmjet disa ushqimeve, si grejpfruti dhe çaji jeshil, nuk rekomandohen poashtu. Mund të jetë gjithashtu një ‘flamur i kuq’ nëse një dietë kërkon zëvendësimin e ushqimeve të përditshme me suplemente ose përbërës të shtrenjtë.

BDA po i kërkon publikut të thotë ‘jo faleminderit’ modës së dietave të Vitit të Ri, pasi markat e përdorin këtë periudhë të vitit ‘për të fituar klientët e mundshëm’. Çdo gjë që pretendon se ofron një zgjidhje të shpejtë të humbjes së peshës mund të përfundojë duke bërë më shumë dëm sesa dobi, paralajmëron organizata.

“Për shumë njerëz Viti i Ri është një mundësi e mirë për të vendosur synime, duke përfshirë përmirësimin e shëndetit. Sidoqoftë, vendimet e vitit të ri që fokusohen në humbjen e peshës si rezultat kryesor, shpesh mund të çojnë në dietë yo-yo ose çiklizëm me peshë, gjë që mund të jetë e dëmshme për shëndetin. Dietat pas vitit të ri mund të jenë gjithashtu nxitëse për çrregullime të të ngrënit dhe mund të çojnë në ushqim të çrregullt”, tha Marcela Fiuza, një dietologe e regjistruar dhe zëdhënëse për BDA.

Nëse një dietë ofron një ‘përbërës magjik’ për të humbur peshë, pa pasur nevojë të ndryshoni stilin e jetës tuaj në asnjë mënyrë, ndoshta është shumë e mirë për të qenë e vërtetë. Dietat gjithashtu duhet të shmangen kur nuk paraqesin prova se sa mirë funksionojnë, përtej historive të suksesit të disa individëve, sipas këshillave të BDA.

Njerëzit duhet të jenë gjithashtu të kujdesshëm ndaj planeve ushqimore që u kërkojnë atyre të kufizojnë ashpër grupe të tëra ushqimore, ose dietat për të cilat një “ndikues” si një personazh i famshëm ose yll i mediave sociale paguhet për t’i promovuar. Dietologëve iu është dashur t’i paralajmërojnë njerëzit që të shmangin dietat, duke përfshirë dietën me ujë dhe dietën me vezë të ziera këtë vit./ TopAlbaniaRadio

Top Channel