Nxitoni gjithnjë sepse jeni vonë?! Ju nuk e dini por po i bëni një të mirë jetës suaj

15/12/2022 15:42

Nëse jeni gjithmonë vonë dhe nxitoni për të kapur autobusin pothuajse çdo ditë, kemi një lajm të mirë për ju.

Studimi i ri tregon se edhe këto pak minuta aktivitet fizik të fuqishëm mund të kontribuojnë në jetëgjatësinë tuaj.

Studimi, i botuar në ‘Nature Medicine’, është hera e parë që janë vlerësuar me saktësi përfitimet shëndetësore të asaj që studiuesit e quajtën “aktiviteti fizik me ndërprerje të fuqishme të jetesës” (VILPA). Është aktiviteti fizik intensiv që ne në mënyrë të pandërgjegjshme kryejmë çdo ditë në periudha të shkurtra prej një ose dy minutash, si për shembull kur vrapojmë për të kapur autobusin, kur ndjekim një ritëm të shpejtë ecjeje ndërsa bëjmë punë të ndryshme brenda dhe jashtë shtëpisë ose duke luajtur lojëra me fëmijët, që kërkojnë të shpenzojnë sasi të mëdha energjie.

Studiuesit zbuluan se vetëm tre deri në katër seanca VILPA një minutëshe në ditë u shoqëruan me një ulje deri në 40% të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet dhe kancerin dhe deri në 49% të vdekshmërisë së lidhur me sëmundjet kardiovaskulare. Rreth 25 mijë pjesëmarrësit nuk ushtroheshin në kohën e tyre të lirë. Autori kryesor i studimit Emmanuel Stamatakis, profesor i aktivitetit fizik, stilit të jetesës dhe shëndetit të popullsisë në Qendrën Charles Perkins të Universitetit të Sidneit, tha se:

“Studimi ynë tregon se përfitime të ngjashme me stërvitjet me intervale me intensitet të lartë (HIIT) mund të arrihen duke rritur intensitetin e aktiviteteve të rastësishme të kryera në kontekstin e jetës së përditshme. Sa më shumë, aq më mirë”.

Shumica e të rriturve të moshës 40 vjeç e lart nuk ushtrohen rregullisht, por profesori Stamatakis tha se studimi zbulon se aktiviteti fizik i rastësishëm mund të kapërcejë shumë pengesa ndaj ushtrimeve të rregullta. Siç shpjegon ai:

“Rritja e intensitetit të aktiviteteve të përditshme nuk kërkon angazhim në kohë, përgatitje, anëtarësim në një klub sportiv dhe aftësi të veçanta. Ka të bëjë vetëm me rritjen e ritmit ndërsa ecni ose bëni punët e shtëpisë me pak më shumë energji”./ Top Albania Radio

Top Channel