Jeni pickuar nga bletët apo jeni djegur nga dielli?! Ekziston një bimë që ju shëron nga këto plagë dhe jo vetëm!

14/12/2022 12:41

Hikërror ose delli është një nga bimët më mjekësore nga familja e dellit dhe ka dy lloje të cilat janë gjethengushta mashkullore dhe gjethegjerë femërore.

Për mjekim përdoren më shpesh gjethet, të cilat korren gjatë lulëzimit të bimës dhe thahen në një vend të freskët dhe të ajrosur.

Nga ana tjetër, rrënja mund të nxirret gjatë gjithë vitit. Ajo përmban një substancë të njohur si allantoin, e cila stimulon formimin e qelizave të reja.

“Kjo bimë zbut reagimin ndaj pickimit të bletës, plagëve nga pickimi i gjarpërinjve dhe djegieve nga dielli, madje edhe bronkitit, artritit. Edhe sot përdoret në shurupe për lehtësimin e katarrës në sistemin e frymëmarrjes, për inflamacionin e mukozës së gojës dhe fytit, si dhe në ilaçe për zbutjen e reagimit ndaj pickimit të insekteve dhe shërimin e lëndimeve të lehta të lëkurës. Gjethet e gjelbra përmbajnë edhe saponin dhe mucilage dhe përdoren në formën e çajit dhe shurupit për të pastruar organet e frymëmarrjes nga sekrecionet”, tha Dr.Stribor Marković, i cili ka një master në Farmaci dhe Biokiminë Mjekësore.

Ndërkaq, rikujtojmë se një bimë e ngjashme me duhanin e quajtur Nicotiana benthamiana është modifikuar gjenetikisht për të prodhuar kokainë në gjethet e saj.

“Kokaina (hidrokloruri) është një drogë e cila vepron si një stimulues jetëshkurtër i sistemit nervor qendror dhe anestezik lokal”, shpjegon NHS.

Top Channel