Fituesja e çmimit Emmy dhe Golden Globe, Kirstie Alley, e njohur më së shumti për rolet e saj në serialet televizive “Cheers” dhe “Veronica’s Closet”, vdiq të hënën në moshën 71-vjeçare pasi luftoi me kancerin që u zbulua së fundmi, sipas një deklarate familjare .

Ajo ishte diagnostikuar me kancer të zorrës së trashë para vdekjes së saj.

Kontrollet e rregullta janë mënyra më e mirë për të mbajtur larg kancerin e zorrës së trashë, sipas Task Forcës së Shërbimeve Parandaluese të SHBA .

Kanceri kolorektal, i cili përfshin kancerin e zorrës së trashë dhe rektalit, është shkaku i dytë më i zakonshëm i vdekjeve nga kanceri në vitin 2022, sipas Programit të Mbikëqyrjes, Epidemiologjisë dhe Rezultateve Përfundimtare të Institutit Kombëtar të Kancerit.

Rekomandimet e reja vlejnë për të gjithë nga mosha 45 deri në 75 vjeç, duke përfshirë njerëzit pa simptoma, pa diagnozë paraprake, pa histori familjare të sëmundjes së zorrës së trashë ose rektumit dhe pa histori personale të polipeve, të cilët janë të gjithë faktorë kryesorë të rrezikut.

Polipet janë gunga ose kërcell të vegjël si kërpudha që rriten brenda zorrës së trashë ose rektumit.

Nëse këto rritje nuk gjenden dhe hiqen, ato mund të kthehen në kancerogjene.

Të rriturit e moshave 76 deri në 85 vjeç gjithashtu mund të kontrollohen, në varësi të shëndetit të tyre të përgjithshëm, historisë së ekzaminimit paraprak dhe preferencave personale, thonë specialistët.

Ekzaminimi i kancerit kolorektal mund të ndodhë në disa mënyra, duke përfshirë teste të thjeshta me postë që kërkojnë gjak ose qeliza kanceroze në një mostër jashtëqitjeje të mbledhur nga pacienti. Sidoqoftë, të gjitha testet e jashtëqitjes mund të kenë rezultate të rreme pozitive të testit, të cilat ka të ngjarë të kërkojnë një test më invaziv për të përjashtuar kancerin, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit.

Top Channel