Studimi për adoleshentët të cilët kanë probleme me gjumin, një ‘kambanë alarmi’

01/11/2022 13:27

Adoleshentët duhet të flenë rreth 9 orë në natë, por ata flenë gjithnjë e më pak. Një studim nga Universiteti Adelaide në Australi, ekzaminoi mbi 3 000 kërkime të kryera në 20 vende në më shumë se 690,000 subjekte midis viteve 1905 dhe 2008.

Sipas studimit, fëmijë dhe të rinj të moshës 5 dhe 18 vjeç kanë humbur 75 minuta gjumë në natë.

Ekspertët thonë se këto janë të dhëna shqetësuese, pasi studimet gjithnjë e më të detajuara tregojnë se privimi i gjumit ka pasoja negative në shëndetin e tyre, veçanërisht në të mësuarit dhe sjelljen.

Studimi i ri i botuar në ‘Lancet Child & Adolescent Medicine’ ndoqi 8,323 fëmijë midis moshës 9 dhe 10 vjeç për dy vjet, të ndarë në dy grupe. Ata që flinin të paktën nëntë orë në natë dhe ata që flinin më pak.

Rezultatet tregojnë se këta të fundit priren të kenë vështirësi njohëse si përpunimi i informacionit, memoria dhe vështirësi në sjellje. Studiuesit më pas mundën t’i lidhin këto probleme me anomalitë strukturore specifike, të identifikuara përmes imazhit të rezonancës magnetike.

“Anomalitë e vërejtura te fëmijët që nuk flenë mjaftueshëm janë tipike për mungesën e gjumit edhe tek të rriturit ”, komenton një nga studiuesit. Ato kanë të bëjnë me atë rajon të trurit të përfshirë në rregullimin e ritmit gjumë-zgjim, përgjegjës për funksionet më të sofistikuara njohëse.

Studimi i Lancet është shumë më tepër se një kambanë alarmi, sepse konfirmon që mungesa e gjumit tek të rinjtë shkakton probleme njohëse dhe të sjelljes dhe zbulon një efekt afatgjatë në strukturën e trurit.

“Mungesa e gjumit është shoqëruar me një sërë problemesh shëndetësore, duke përfshirë gjendjet e shëndetit fizik si presioni i lartë i gjakut dhe obeziteti dhe gjendjet e shëndetit mendor si ankthi dhe depresioni. Tek të rinjtë, privimi i gjumit është shoqëruar me performancë të dobët akademike dhe rritje të problemeve emocionale dhe të sjelljes”.

Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit rekomandon që fëmijët dhe adoleshentët e moshës 6-12 vjeç duhet të flenë të paktën 9 orë në ditë. Duke marrë parasysh se adoleshenca është një periudhë veçanërisht e rëndësishme e zhvillimit nervor, gjumi i pamjaftueshëm gjatë kësaj periudhe zhvillimi ka të ngjarë të çojë në vështirësi afatgjata.

Gjumi ka një ndikim të drejtpërdrejtë në shëndetin tonë dhe sipas një studimi të PLoS Medicine orët e gjumit duhet të jenë minimumi 5. Nga analiza rezulton se kohëzgjatja e gjumit është e lidhur me sëmundje kronike. Për të arritur në këto përfundime, studiuesit kanë intervistuar rreth 8000 zyrtarë të Mbretërisë së Bashkuar. Sipas përgjigjeve të tyre, ekspertët kanë studiuar lidhjen midis sëmundjeve të tilla si kanceri apo diabeti dhe gjumit.

Top Channel