​Gjermania ultimatum Serbisë: Duhet të zgjidhni mes BE-së dhe Rusisë

01/11/2022 17:04

Serbia duhet të vendosë nëse dëshiron të anëtarësohet në Bashkimin Evropian ose të hyjë në një partneritet me Rusinë, ka paralajmëruar Gjermania Beogradin zyrtar të martën, dy ditë përpara se gjashtë vende të Ballkanit Perëndimor të planifikohen të diskutojnë për bashkëpunim më të ngushtë në Berlin, shkruan gazeta gjermane Die Welt.

“Nevoja për një vendim po vjen në krye në funksion të zhvillimeve gjeopolitike”, tha një përfaqësues i qeverisë gjermane në lidhje me luftën e Rusisë në Ukrainë.

Serbia, e cila u sulmua nga NATO dy dekada më parë, por tani kërkon të bashkohet me Bashkimin Evropian, ka luftuar prej kohësh për të balancuar lidhjet e ngushta historikisht me Rusinë kundër aspiratave për integrim ekonomik dhe politik me Perëndimin.

Një marrëveshje midis Serbisë dhe Rusisë për bashkëpunimin e zgjeruar u prit me befasi dhe zhgënjim dhe ishte një përshtatje e dobët me pritjet që kandidatët për anëtarësim në BE duhet të miratojnë gjithashtu sanksione të BE-së kundër Rusisë, tha përfaqësuesi.

Serbia, një kandidate për pranim që nga viti 2012, vendosi në shtator të zhvillojë konsultime të rregullta të politikës së jashtme mbi aktivitetet dypalëshe dhe shumëpalëshe me Rusinë. Ky veprim shkaktoi kritika të ashpra nga BE-në.

Nëse Aleksandar Vuçiç vendos të udhëheqë vendin e tij në drejtim të Bashkimit Evropian, ai ka mbështetjen e qeverisë gjermane. Nëse vendos të shkojë në anën tjetër, kjo do të ketë pasoja në të kundërt, tha përfaqësuesi i qeverisë gjermane.

Top Channel