Norvegjia ngre alarmin ushtarak për luftën në Ukrainë

31/10/2022 17:30

Norvegjia ka njoftuar se do të rrisë nivelin e saj të gatishmërisë ushtarake nga e marta në përgjigje të luftës në Ukrainë.

Niveli i ngritur do të nënkuptojë lëvizjen e më shumë personelit në detyrat operacionale dhe rritjen e rolit të një force mobilizimi të shpejtë, tha qeveria të hënën.

Shkalla e alarmit në të cilën operon ushtria është klasifikuar dhe qeveria nuk pranoi të jepte detaje të nivelit.

Kryeministri Jonas Gahr Stoere tha: “Kjo është situata më e rëndë e sigurisë në disa dekada.

“Nuk ka indikacione se Rusia po zgjeron luftën e saj në vende të tjera, por tensionet e shtuara na bëjnë më të ekspozuar ndaj kërcënimeve, operacioneve të inteligjencës dhe fushatave të ndikimit”.

Forcat e armatosura do të shpenzojnë më pak kohë trajnimi dhe më shumë kohë në detyra operacionale, tha ministri i mbrojtjes Bjoern Arild Gram.

Norvegjia anëtare e NATO-s ndan një kufi tokësor prej afro 200 km (125 milje) me Rusinë në Arktik, si dhe një kufi të gjerë detar. Norvegjia është gjithashtu tani eksportuesi më i madh i gazit natyror në BE, duke llogaritur rreth një të katërtën e të gjitha importeve të BE-së pas një rënie të flukseve ruse.

Top Channel