Përmirëson funksionin e trurit dhe jo vetëm, ju njohim me sportin që ju zgjat jetën

04/10/2022 13:48

Ekspertët besojnë se noti mund të japë një nxitje unike për shëndetin e trurit.

Ushtrimet aerobike janë treguar se ngadalësojnë plakjen. Megjithatë, një numër në rritje i kërkimeve sugjeron se noti në veçanti prodhon efekte që përmirësojnë funksionin e trurit, veçanërisht një përgjigje më të mirë imune. Neurologët janë ende duke punuar për të kuptuar pse noti është veçanërisht i dobishëm në parandalimin e plakjes dhe mund të jenë afër përgjigjes.

Është treguar se noti i rregullt përmirëson kujtesën, funksionin kognitiv, reagimin imunitar dhe humorin. Noti mund të ndihmojë gjithashtu në riparimin e dëmtimeve të shkaktuara nga stresi dhe krijimin e lidhjeve të reja të neuroneve në tru. Sipas Top Albania Radio deri në vitet 1960, shkencëtarët besonin se numri i neuroneve dhe lidhjeve sinaptike në trurin e njeriut ishte i kufizuar dhe se, pasi të dëmtoheshin, këto qeliza të trurit nuk mund të zëvendësoheshin. Por kjo ide u braktis kur studiuesit panë prova të bollshme të formimit të neuroneve në trurin e njerëzve të rritur dhe kafshëve të tjera.

Hulumtimet tregojnë se një nga mënyrat kryesore që këto ndryshime ndodhin në përgjigje të ushtrimeve është rritja e niveleve të një proteine të quajtur faktor neurotrofik që rrjedh nga truri. Noti ka qenë prej kohësh i njohur për përfitimet e tij kardiovaskulare. Meqenëse noti përfshin të gjitha grupet kryesore të muskujve, zemra duhet të punojë shumë, gjë që rrit rrjedhjen e gjakut në të gjithë trupin. Rritja e fluksit të gjakut gjithashtu çon në një çlirim të madh të endorfinës, hormone që veprojnë si qetësues natyral të dhimbjes në të gjithë trupin.

Ky nxitim prodhon ndjenjën e euforisë që shpesh shoqëron stërvitjen. Ndërkaq, sipas disa ekspertëve shëndetësorë, besimi se nuk duhet të notojmë pasi kemi ngrënë është thjesht një mit. Disa njerëz përjetojnë dhimbje stomaku nëse bëjnë ndonjë aktivitet të fuqishëm pas një vakti ushqimor, por notimi i moderuar nuk shkakton ndonjë efekt anësor serioz. Procesi i të ngrënit dhe tretjes, shmang pak gjak nga muskujt në zonën e krahëve dhe këmbëve dhe e dërgon atë drejt stomakut dhe zorrëve për të ndihmuar procesin e tretjes.

Top Channel