Zyrtarët perëndimorë: Putin ka filluar të kuptojë “gabimin kolosal” që bëri me pushtimin e Ukrainës

28/09/2022 19:02

Presidenti rus Vladimir Putin ka filluar të kuptojë “gabimin kolosal” që bëri në pushtimin e Ukrainës, besojnë zyrtarët perëndimorë.

Zyrtarët raportojnë gjithashtu se ka një kundërshtim në rritje ndaj udhëheqësit rus pas njoftimit të tij javën e kaluar për një mobilizim të pjesshëm të rezervistëve ushtarakë, me rreth 250,000 burra që janë larguar nga vendi për të shmangur draftin.

Eksodi vjen në krye të 400,000 njerëzve që mendohet se janë larguar menjëherë pas pushtimit në shkurt, duke përfshirë shumë nga punëtorët më të arsimuar dhe më të aftë të vendit, duke shtuar presionin mbi një ekonomi ruse tashmë të goditur rëndë nga sanksionet.

Një zyrtar tha se po bëhet gjithnjë e më e qartë për popullin rus se vendi i tyre ka pësuar një poshtërim që në fund mund të dobësojë kontrollin e Putinit në pushtet.

“Njoftimi i mobilizimit do të thotë se gjithnjë e më shumë rusë po kuptojnë se po gënjehen”, tha zyrtari.

“Elitat e dinë se kjo nuk do të planifikohet. Është shumë e qartë se ka shumë faj që hidhen rreth e rrotull. Kemi parë komentet e medias shtetërore për Putinin duke u mashtruar nga ushtria e lartë,” tha zyrtari.

“Unë nuk parashikoj se do të shohim ndonjë ndryshim të afërt. Nëse më kishit pyetur një vit më parë, mendoja se ne kishim këtë ekip aktual në pushtet ndoshta në vitet 2030. Mendoj se kjo është shumë më pak e qartë tani.

“Ky është një gabim kaq i madh. Shumë njerëz e kuptojnë se tani Rusia është përulur nga ky gabim kolosal. Kjo do të ketë pasoja, por unë mendoj se do të ndodhë për shumë muaj, nëse jo vite.”

Top Channel